Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt område för vattenskotrar öppnas vid Vansbro

Foto: Wikimedia

Länsstyrelsen Dalarna har beslutat att anvisa ett område i Vansbro där det ska vara tillåtet att köra vattenskoter. Sedan tidigare är vattenskotrar tillåtna i den allmänna farleden i Strömsholms kanal i norra och södra Barken i Smedjebackens kommun. Det innebär att Dalarna nu har två godkända vattenskoterområden.

Länsstyrelsen har under våren frågat kommuner och båtklubbar i Dalarna om de har förslag på områden där vattenskoter kan tillåtas. För att ett område ska kunna godkännas, ska det redan vara så påverkat av annan verksamhet att ytterligare buller och störningar inte kan vara störande för allmänheten. Det får inte heller vara ett område som har betydelse för natur- och kulturmiljövården, friluftslivet och fisket.

Resultatet av förfrågningarna är att Länsstyrelsen har beslutat att vattenskoteråkning är tillåten från och med nu inom ett avgränsat område av Västerdalälven mellan landsvägsbron och Skiffsön i Vansbro kommun. Körning är tillåten alla dagar utom söndagar klockan 10-17 och detta gäller fram till den 30 september. Det är förbjudet att köra under Vansbrosimningen. Se bifogad karta på området. Efter den 30 september kommer en utvärdering att ske.

Förslag på ytterligare områden har kommit in från Ludvika, Falun och Älvdalen. Där är dock inte alla villkor i vattenskoterförordningen uppfyllda eller att behöver utredas mer. Länsstyrelsen Dalarna avser dessutom att undersöka om det finns ytterligare områden där det kan vara tillåtet med vattenskoterkörning

Källa: Länsstyrelsen Dalarna