Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Låginkomsttagare värst drabbade av astma

Illustration av astma ur Lungrapporten 2017. Foto: Hjärt-Lungfonden.

Det finns stora socioekonomiska skillnader vid astmasjukdom – svenskar som befinner sig i ekonomisk kris löper 60 procent större risk att insjukna än höginkomsttagare. Samtidigt är risken att dö i astma upp till tio gånger större i glesbygden. Det visar siffror från Hjärt-Lungfondens nya Lungrapport, som lanseras den 16 maj.

– Vi får allt bättre förståelse för vilka faktorer som ligger bakom astma, men det krävs mer forskning för att öka kunskapen om hur sjukdomen uppkommer. Glädjande nog utvecklas många nya biologiska läkemedel som ofta har en väldigt specifik behandlingseffekt, säger Erik Melén, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet.

Uppskattningsvis 800 000 svenskar lider av astma, men variationen i vilka som drabbas är stor. 9 procent av landets höginkomsttagare lever med astma, medan motsvarande siffra hos svenskar som befinner sig i ekonomisk kris är 15 procent. Detta enligt siffror från Nationella folkhälsoenkäten 2016.

Även de geografiska skillnaderna är stora, inte minst om man tittar på antalet människor som dör av astma. I Kalmar län avlider 0,4 av 100 000 invånare, medan dödstalet i glesbygden är upp till tio gånger högre – i Västerbotten avlider 4,1 av 100 000 invånare i astma.

– Astma är en av våra största folksjukdomar – nu måste forskningen få mer resurser för att öka kunskapen om sjukdomen och förbättra livskvaliteten för de drabbade. Dessutom behöver samhället bli bättre på att informera om kostråd och miljöfaktorer som kan påverka risken för att insjukna, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

De senaste forskningsframstegen i kampen mot astma presenteras i Lungrapporten 2017, som ger en helhetsbild av lunghälsan i Sverige.Med Lungrapporten vill Hjärt-Lungfonden öka kunskapen om forskning och behandling av lungsjukdomar, så att fler ställer sig bakom kampen mot vår tids stora folksjukdomar. Årets rapport släpps den 16 maj.

Fakta om astma

Astma är: En sjukdom som beror på att luftrören är kroniskt inflammerade. När luftrören utsätts för retande eller allergiframkallande ämnen i luften eller när födan framkallar en allergisk reaktion uppstår kramp i den glatta muskulaturen runt luftrören, som också blir inflammerade och svullna.
Symptom:Vanliga symptom är återkommande perioder av hosta, väsande och pipande andning, tryckkänsla över bröstet, andnöd samt ångest i samband med anfallen.

Drabbade och döda: Uppskattningsvis 800 000 personer i Sverige lider av astma. Cirka 50 000 av dem har svår astma, vilket innebär stora problem i vardagen. År 2015 hade 146 personer i Sverige astma som dödsorsak. 98 var kvinnor och 48 män.

Hjärt-Lungfondens mål: Att inom tio år ha ökat förståelsen för hur olika typer av astma uppkommer, förbättrat diagnostiken samt hittat en individuell och förebyggande behandling som förbättrar livskvaliteten hos de drabbade.
Forskningsframgångar: Tack vare forskningen har många av de riskfaktorer som ligger bakom astma identifierats, medan andra har omprövats. Dödligheten i astma har minskat under de senaste 15 åren.

Forskningens utmaningar: Att identifiera markörer för astma, utveckla nya läkemedelsbehandlingar, utveckla kunskaperna om kopplingen mellan astma i barndomen och nedsatt lungfunktion i vuxen ålder, bli bättre på att förebygga försämringsperioder för astmapatienter samt att ta fram livsstilsråd för astmasjuka.

Mer från Hjärt-Lungfonden:
– Ge en gåva till forskningen
– Gilla oss på Facebook
– Följ oss på Twitter
– Följ oss påInstagram
– Swisha valfri summa till nummer 90 91 92 7

Källa:  Hjärt-Lungfonden.