Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Byggnadsvård, bondgårdsdjur och skördedag – i år händer det mycket nytt på Julita gård!

Foto: Hannes Anderzén.

På Julita gård är säsongens program i full gång och omtyckta årliga evenemang blandas med nyheter för både stora och små.

Byggnadsvårdsdagen 17/6
Byggnadsvård är på tapeten och Julita gårds friluftsmuseum fylls av lokala hantverkare och byggnadsvårdare som visar traditionellt hantverk. Lär dig om gamla hantverksmetoder och få tips och råd om hur ett gammalt hus bäst vårdas och bevaras. Under perioden 12-16 juni kl.14.30 hålls en daglig specialvisning av museets expert Fredrik Ehlton som berättar och visar hur man jobbar med byggnadsvård på Julita gård.

Bondgårdens djur 1/7
Bondgårdens djur är en dag för hela familjen där Pettson och Findus bjuder in både stora och små att klappa och lära sig mer om djuren på en bondgård. Vad kan man göra med fårets ull? Hur tog man sig fram förr i tiden? Prova på att karda och åka häst och vagn. Under dagen anordnas också ponnyridning, kaninhoppning och mycket mer. På Julita gårds serveringar finns massor av gott för både små och stora magar.

Skördedagen 19/8
På Skördedagen fylls Julita gård av mat och råvaror från Sörmland. För den som vill finns möjlighet att prova på att skörda med lie och skära samt att tröska och rensa för hand. Upplev arbetande tröskverk, veterantraktorer, föredrag och visningar med skördetema. Under perioden 14-18 augusti hålls även en daglig specialvisning av nya utställningen ”Åker” av Per Larsson, Nordiska museets intendent för agrarhistoria.

Om Julita gård
Mellan Katrineholm och Eskilstuna i västra Södermanland ligger Julita gård, ett stort gods med levande lantbruk och skog. Julita gård var under medeltiden ett kloster, därefter kungsgård och senare adelsgods. Under 1900-talet skapades ett friluftsmuseum av den siste private ägaren, löjtnant Arthur Bäckström. Han donerade Julita gård till Nordiska museet som sedan 1944 förvaltat godset. På godsets omfattande ägor visas herrgården med alla sina byggnader, parken, fruktträdgården, örtagården, kapellet, Skansenstugorna, torp och statarlängor.

 

Källa:  Nordiska museet.