Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Pride park öppnade

Det var dags för Pride Park att öppna med lite underhållning . Invigdes av Per Viktorsson och Lovise Brade Haj. Invigningstalare var socialstyrelsens generaldirektör Lars Erik Holm och Magdalena Ribbing folkvettsexpert på dn.se.

Lars Erik Holm drog sitt strå till stacken genom att försöka ändra på orättvist bemötande i vården och få bort en massa vansinniga regler hos sociala myndigheten som funnits genom åren för  HBTQ personer( Homo,bi trans och queer ). Han kom ut redan på 70talet och demonstrerade ett stort antal gånger mot maktens vansinninga metoder och attityder som sen även avspeglades hos allmänheten. Han har sen arbetat för att motverka dessa tendenser och orättvisor i samhället och vården i synnerhet. Många saker har försvunnit tex efter årtionden av tvångssterilisering av personer med förståndhandikapp,epilepsi, homosexuella,bi, trans osv.  Nu har de fått bort dessa från listan där de klassades som sjukdomstillstånd som skulle behandlas på olika mer eller mindre hemska metoder. Och så länge han jobbar på socialstyrelsen kommer hanatt verka för att det blir ännu mer förståelse och förändringar inom socialvård och rättvis omsorg föra alla människor oavsett kön,sexualitet eller nåt annat tillstånd.

Magdalena Ribbing var nästa invigningstalare. Hon berättade hur stolt hon var att få komma hit till Pride och tala. Många hade rynkat på näsan lite när de fick reda på att hon skulle komma dit. De ansåg tydligen att det var opassande att delta då det var bara en massa hemska bögar eller andra med nån typ av smaklöst beteende som förekom där. Men hon var ju redan van via sin vett och etikettpalt på dn.se hur konstiga uppfattningar en del människor har angående personer med andra läggningar. Det kom mer och mer frågor till spalten angående hur de skulle relatera och bete sig mot homosexuella till exempel. Margareta försökte förklara att det var ingen skillnad och de skulle behandlas lika oavsett sexuell läggning,  homo,bi,trans eller något annat. Hon drog några exempel hur felaktiga uppfattningar det fanns. Många kunde fråga tex hur skulle de göra om det kom ett homosexuellt par till en större fest, hur skulle de placeras? Skulle de sitta vid olika bord eller tillsammans. Då blev det fel blandning män och kvinnor? Det var ju såklart ingen skillnad svarade Margareta. Hon fick såklart massivt stöd av publiken som var ganska stor. Med tanke på vad hon berättade så kan man ju undra hur en del personer i vissa kretsar tänker.

Efter dessa populära talare framfördes den officiella Pridelåten Secret weapon av Bonde-Peter Gustavsson och Anki Bagger.

Sen när nu invigningen var avklarad, startade kvällens underhållning.

En afton med Michael Jacksson, som en hyllning till denna popkung som så tragiskt gick bort förra året. Mer eller mindre kända artister spelade varsin Michael låt.Det var bland annat Asha Ali, Marit Bergman och Paulette. Det blev riktig feststämning fort när Michaels populära musik spelades.

Sen skulle festen fortsätta långt in på natten men det fick räcka för oss här så länge. Festivalen kommer pågå till söndag, så passa på om ni vill ha lite intressanta och roliga erfarenheter och upplevelser.