Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Socialstyrelsens ”ja”, som blev ”nej”, som blev ”ja” på förfrågan om statistik om barnaborter i Sverige

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Sverige har mycket aborter bland barn, ej fyllda 15 år. Vid den senaste nordiska jämförelsen, år 2003, gjordes det i Sverige mycket fler barnaborter än i de övriga nordiska länderna tillsammans.

Fram till 2006 redovisades alltid barnaborterna i Socialstyrelsens årsrapport, men från och med ”Aborter 2006” har denna siffra inte framgått i i rapporterna.

I Sverige har föräldrar till minderåriga inte rätt till kännedom om sin dotters abort, inte ens om dottern bara är 11 år gammal. Utomlands finns det exempel där sexuella övergrepp kunnat stoppas när samtliga vårdnadshavare givits rätt att känna till dotterns abort, vilket lett till mer skyddande lagstiftningar för minderåriga.

När Ja till Livet i slutet av maj, som flera gånger tidigare, begärde att få ut abortstatistik rörande barnaborter fick föreningen först ett jakande svar, som sedan ändrades det till ett nej i ett svar från Socialstyrelsen kl 12.45, fredagen 28 maj. Ja till Livet berättade om detta märkliga besked i ett brev till Ja till Livets 3800 medlemmar i föreningens grupp på Facebook och begärde samma eftermiddag att få beslutet skriftligt. På kvällen meddelades föreningen att beslutet omprövats och den begärda statistiken lämnades ut.

Glädjande kan noteras att barnaborterna minskat mycket kraftigt de senaste två åren. Det har spekulerats i att den nya sexualbrottslagstiftningen har spelat in.

Källa: Ja till Livet