Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skatteverkets ekonomi i dåligt skick

Ingemar Hansson Foto: Pawel Flato

Skatteverkets ekonomi är i så dåligt skick att myndigheten tvingats skicka in en handlingsplan till finansdepartementet för hur läget ska förbättras

I handlingsplanen står att Skatteverket behöver 400 miljoner till per år fram till 2014 och att om verket inte får mer pengar så kommer personalstyrkan minskas kraftigt.

– För att upprätthålla en god service och en god kontrollnivå så behöver vi ett tillskott på, i storleksordningen, 400 miljoner om året. Får vi inget tillskott så måste vi dra ner personalen ganska mycket de närmaste fem åren, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Handlingsplan med anledning av den ansträngda ekonomin – så heter den 29 sidor långa rapport som Skatteverket nu skickat till Finansdepartementet och där tre olika scenarier målas upp som gäller fem år framåt till och med slutet av 2014.

Ingemar Hansson vill alltså få 400 miljoner mer per år. Men ändå skulle myndigheten behöva minska personalstyrkan med 1 280 personer.

Om Skatteverket inte får några pengar alls skulle 2 250 personer få lämna myndigheten, ungefär en femtedel av dagens anställda, och kontrollverksamheten nära halveras.

Och Ingemar Hansson betonar att det inte gäller uppsägningar i första hand utan pensionsavgångar. Däremot kommer nyanställningarna vara få.

Och från fackförbundet ST kommer kritik. Ing-Marie Sandin är avdelningsordförande på Skatteverket

– Vi ser väl att det är väldigt allvarligt. Om vi inte får mer pengar kommer det innebära att myndigheten måste säga upp personal. Då blir det väl, som jag ser det, de som är sist in som får sluta. Samtidigt som vi står inför stora pensionsavgångar.

Så hur kunde då Skatteverket få så dålig ekonomi? Ingemar Hansson säger att det beror på ökade arbetsuppgifter som till exempel rot-avdraget. Men också att sättet att beräkna myndighetens anslag har ändrats.

Men Ing-Marie Sandin målar upp en annan bild.

– Man har satsat pengar på stora it-stöd och kanske gjort det i för snabb takt så att det har kostat för mycket. Det har också kostat väldigt mycket när vi har lagt ner skattekontor och betalat in pensionsersättningar till trygghetsstiftelsen.

Finansdepartementet ska nu gå igenom handlingsplanen inför arbetet med höstbudgeten. Och Skatteverket lånar redan i dag pengar av staten för att klara sin verksamhet. Det kan man göra ett tag till säger Ingemar Hansson.

– Vi har en högre kredit än vad vi utnyttjat så att låna lite grann. Men givetvis måste vi redan nu förbereda oss för, och fortsätta att intensifiera, besparingsarbetet, säger Ingemar Hansson generaldirektör på Skatteverket

Källa: Ekot