Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Surströmming premiär – när utbudet är lågt skenar prisskillnaderna

Bristen på surströmming till dagens premiär har medfört att många livsmedelsbutiker fått betydligt färre surströmmingsburkar än de beställt och önskat. Den minskade tillgången har lett till huggsexa om burkarna bland kunder – men också till stora skillnader på priset på samma burk. Foodrunners har undersökt priset på Röda Ulvens Surströmmingsfilé 300g i drygt 100 butiker och skillnaderna är anmärkningsvärda.

Michael Kärrberg, VD på matprisjämförelse appen Foodrunners berättar att i deras blixtundersökning över lite drygt 100 butiker i Sverige så skiljer sig priset på samma burk surströmming med upp till 32,4%.

– Vi tittade snabbt på den populära surströmmingsfilén från Röda Ulven på 300g och konstaterar att samma burk säljs för allt mellan 74kr och 98kr. Det är en för oss inte oväntad, men väldigt anmärkningsvärd, prisskillnad på precis samma vara. Det genomsnittliga priset landar på drygt 84kr. Det visar också att det inte är alla butiker som valt att justera sina priser uppåt samtidigt.

– Det var intresant att se var att den billigaste burken fann vi på ICA Kvantum, den dyraste på COOP Extra. Däremellan var det ett spann av olika priser men utifrån vår data så har COOP lagt sig åt det dyrare hållet och ICA är i regel billigare i den här undersökningen.

Prisskillnaderna ute i landet är stora. I regel skiljer sig priserna på produkter betydligt mer än vad konsumenten är medveten om. Det talas brett i media om prisinflation, vilket självklart råder, men det som konsumenten bör uppmärksammas och börja tänka på är prisskillnaderna på samma produkter i olika butiker. Det som kallas ”priselasticitet” eller prisskillnader mellan butiker på samma vara/varor.

Vi har skapat konsumentappen Foodrunners för att hjälpa människor fatta smartare och mer prisvärda beslut när vi ska handla mat, avslutar Michael Kärrberg.

Källa och grafik: Foodrunners