Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sommarscen Malmö har gått sin egen väg och blivit en förebild

I söndags avslutade Sommarscen sitt femte sommarprogram. Efter fem års arbete, har Sommarscen blivit ett så framgångsrikt koncept att andra svenska och utländska städer vill kopiera det.   Många städer satsar på att skapa kulturarrangemang som pågår under en kort tid och förlägger alla evenemangen till stadens centrum, Sommarscen har valt att göra tvärtom.

Sommarscen har kommit att bli en förebild för andra städer och arrangörer som arbetar med scenkonst. Turistande åskådare och hitresta artister uttrycker sin beundran för Malmö och Sommarscens arbete med scenkonsten, publiken och stadsrummet. Flera Svenska städer har intresserat sig för Sommarscens modell och i förra veckan var en delegation från Odense i Danmark på besök för att lära sig av Sommarscen.

– Sommarscen Malmö är en mycket medveten satsning som vi gör för att ge Malmöborna möjlighet att få del av ett stort kulturutbud gratis under sommaren. Aktiviteter med musik, teater och dans spridda i alla stadsdelar, utbudet har varit fantastiskt! säger Carina Nilsson (s) ordförande i Kulturnämnden.

I hela Malmö, hela sommaren
Sommarscen finns med sitt program i alla Malmös stadsdelar och vill nå ut till så många som möjligt, med en prioritet att försöka nå ut till dem som inte självklart uppsöker kulturella upplevelser. Sommarscen är unikt i sitt slag i Sverige och arbetar ständigt med att tillgängliggöra scenkonst genom att presentera den under bar himmel i hela Malmö och alltid med fri entré.

”Vi hoppas att malmöborna känner att de kan lita på Sommarscen, att de vågar chansa och gå och se det där som de inte ser i vanliga fall. Vi vill att de går hem med en ny upplevelse av scenkonst och förhoppningsvis också en ny upplevelse av sin egen stad, säger Marie Norrthon, vik ansvarig producent.

Publikrekord igen
Sommarscen har återigen slagit publikrekord. I år hade arrangemangen ca 103 000 besökare vilket är en ökning med ca 3 000 besökare från 2009.
Redan nu börjar arbetet inför programstarten 2011. Under hösten dras de långsiktiga linjerna för kommande säsongs program.

Källa: Malmö.