Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt Sverigeindex: Här har 65+ högst livskvalité

Stockholms län är Sveriges bästa län för äldre att leva i. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar som i ett nytt index rankar 65+ möjlighet till livskvalité i landets alla län. Allra sist placerar sig Gotland.

– Livskvalité handlar exempelvis om hur mycket pengar pensionen räcker till när höga kostnader för bostaden är betalt och att tillgången på sjukvård är bra. Även möjligheten att fortsätta arbeta efter 65 kan bidra till en bättre vadrag, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

I det nya indexet Sveriges bästa län för äldre att bo i har Länsförsäkringar vägt samman hur mycket en 50 kvadrats stor bostadsrätt tar av pensionen, hur väl tillgången till en läkare, psykolog och tandläkare är, hur många 65+ som har möjlighet och ork att fortsätta arbeta, hur hög försörjningskvoten är i länet samt vad det kostar att handla en matkasse på nätet.

Resultatet visar att i Stockholm har 65+ mest kvar av pensionen när kostnaden för boendet är betalt och här är försörjningskvoten som lägst, det vill säga, kvoten mellan den befolkning som inte är ekonomiskt aktiv och den ekonomiskt aktiva delen (unga som arbetar) är högst i landet. I länet har även många möjligheter att fortsätta arbeta efter 65 år.

-Stockholm kommer högt upp på listan då pensionärerna har en god ekonomisk situation. De har en bra slant över när kostnaderna för bostaden är betald, de fortsätter även i högre utsträckning än i övriga landet att jobba efter 65. Kanske beror det på att tjänstesektorn är större här jämfört med andra län.  Att det i Stockholm är mer jämnt fördelat mellan unga och gamla bidrar också till poäng. Det Stockholm förlorar på är att det är färre läkare och sjuksköterskor per 65-åring jämfört med andra län, säger Trifa Chireh.

Även Uppsala och Västernorrland är bra län för den som är 65+ att bo i.

På Gotland har 65+ minst kvar i att leva av när kostnaden för bostaden är betald och man ligger relativt sett lågt på de andra delarna också. Där Gotland står ut är tillgången till läkare, sjuksköterskor och psykologer. Län med få invånare halkar efter på bland annat försörjningskvoten – att det är få unga som ska försörja många av de äldre och att det i dessa län verkar vara färre som har möjlighet att fortsätta arbeta efter 65 år.

-För många pensionärer är den ekonomiska situationen tuff just nu. Inte minst pressar höga mat- och elpriser ekonomin hårt, och i budgeten saknas reformer som underlättar för pensionärer som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Men samtidigt finns det pensionärer i landet som har det bra ställt och många fortsätter att arbeta långt upp i åldern.

Bästa länet att bo i för 65+ (fallande ordning):

Län Index
Stockholms län 174
Uppsala län 128
Västernorrlands län 120
Västmanlands län 112
Södermanlands län 109
Norrbottens län 103
Hallands län 100
Västerbottens län 100
Örebro län 100
Blekinge län 99
Skåne län 98
Dalarnas län 96
Östergötlands län 95
Gävleborgs län 93
Västra Götalands län 91
Kalmar län 90
Värmlands län 88
Kronobergs län 86
Jönköpings län 78
Jämtlands län 75
Gotlands län 67

 

Källa och foto: Länsförsäkringar