Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mark Levengood och Keyyo leder Kristallen 2023

Nu är det snart dags för årets Kristallengala, måndag 28 augusti på Cirkus i Stockholm. Under denna stjärnspäckade kväll får publiken och tv-tittarna sällskap av Mark Levengood och Keyyo.

– Television påverkar miljontals svenskar varje dag, året runt, och väcker starka känslor. Att få leda galan, dels inför Sverige, dels inför hela min egen bransch är hedrande men skräckinjagande. Till all lycka gör jag det tillsammans med Keyyo, en klippa av ljus, kärlek och sprudlande begåvning, säger Mark Levengood. Han är författare och programledare som bland annat har programlett Guldbaggegalan och Melodifestivalen, och nyligen hördes som Sommarpratare i Sveriges Radio P1.

– Jag ser så mycket fram emot att få tillägna en kväll för att prisa och hedra vårt fantastiska tv-år. Jag och Mark är förväntansfulla och utlovar en kväll fylld utav kärlek, skratt och så klart en hel del överraskningar, säger Kristina ”Keyyo” Petrushina. Hon är komiker och programledare som bland annat har programlett Talang och Morgonpasset i P3 samt agerar reseledare i SVT:s program Hotell Romantik.

Ansökan om pressackreditering öppnar veckan innan galan. Tv-publiken har fortfarande chans att nominera sina favoriter i 4 kategorier som alla tävlar om de åtråvärda statyetterna. Kategorierna är: Årets kvinnliga programledare, Årets manliga programledare, Årets tv-personlighet och slutligen Tittarnas favoritprogram. Röstningen pågår till och med 8 augusti hos SVT (duoappen), Viaplay Group, TV4, Discovery och Netflix.

– Det härliga med Mark och Keyyo är, förutom att de är superproffs, att de verkligen älskar tv. Med de i spetsen blir det roligt att fira årets bästa program och prestationer, säger Peter Nyrén, operativ chef för Kristallen.

Stiftelsen Det svenska tevepriset grundades 2005 av SVT, TV3, TV4, Kanal 5, UR och Film & TV-producenterna. Stiftelsen belönar det bästa inom svensk television med priset Kristallen. Tv-priset Kristallen delas i år ut för nittonde året. 23 statyetter delas ut till välförtjänta tv-insatser under det gångna året. Av de 23 olika kategorierna utses 18 pristagare ut av jury och fyra av publiken. Dessutom delar Kristallen ut ett Hederspris. Mer information om tv-priset Kristallen, tidigare vinnare och organisation, finns på Kristallens hemsida.

SVT Play och SVT1 måndag 28 augusti kl. 20.00: Kristallen

Källa: SVT

Bild: Mark Levengood och Kristina ”Keyyo” Petrushina är programledare för årets Kristallen. Foto: Janne Danielsson/SVT