Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Opera- och schlagerkväll på Pride

Torsdagskväll på Pride betyder opera och schlager. Vi blev underhållna av ”gay-tenoren” Rickard Söderberg och Nanne Grönvall och några till. På Prides schlagerkväll vet man aldrig vem som ska dyka upp.

Stockholm Pride hade tur med vädret på torsdagskvällen måste man säga. En kort stund innan kvällen skulle börja vräkte det ner men sen var det uppehåll hela kvällen. Det blev riktigt skönt väder.

Om man slår ihop opera och karaoke vad får man då? Jo, ”Opera sing-a-long” med Rickard Söderberg, ett unikt koncept på Pride. Det är åttonde året som Rickard Söderberg uppträder på Pride med den här programpunkten. I år verkade han ha gjort det hela mer publikvänligt genom att sjunga svenska versioner av i stort sett alla låtar, till exempel den klassiska Edelweiss från ”Sound of Music”. Det var ett kort stycke som sjöngs på tyska och ett på franska. Det hela avslutades med ett mäktigt framförande av Tommy Körbergs ”Stad i ljus” från 1988. Av alla mello-låtar, cirka 1400 stycken, som framförts sedan starten 1956 är den här den enda som blivit en psalm.

Rickard Söderberg längst till höger. Foto: Johan Dali / pp-press
Rickard Söderberg längst till höger. Foto: Johan Dali / pp-press

Efter en kort paus tog schlagerkvällen vid. Då var det ännu mer folk, det var packat framför scenen. Schlagerkvällen leddes utav Linda Bengtzing. Det var andra gången som hon gjorde det. Förra gången var det tillsammans med Kim från Friends. Kvällens första artist var Emil Henrohn som var med i årets Mello med låten ”Mera mera mera”. Sedan fick vi höra en artist vid namn Melanie Wehbe framföra en typisk schlager med mycket tonartshöjningar. Det passar bra på en stor scen med bra ljudsystem. Då kan det bli rätt mäktigt. Men det är tråkigt att lyssna på hemma. Och så fick vi höra en ung tjej från Tyresö som hette Kiana.

Pride brukar vara duktiga på att leta upp de där bortglömda artisterna från Melodifestivalen som inte vann och som inte fick en stor hit efteråt. I år var inget undantag. 1991 hette vinnaren Carola. Hon deltog med ”Fångad av en stormvind”. Men det var inte hon som kom upp på scen, utan Towe Jaarnek som kom tvåa med ”Ett liv med dig”. Hon ska tydligen släppa ett album i höst också.

Kvällen leddes av Linda Bengtzing men det var ändå väldigt mycket Nanne Grönvall. Hon sjöng några av sina gamla godingar, som ”Avundsjuk”, ”Håll om mig” och ”Highland”, plus ”Den vilda”. Vi slapp höra ”Carpool Karaoke” från Mellot 2020. Hon framförde sången ”Det vackraste” tillsammans med Maria Rådsten. Det är de två och Nannes man Peter Grönvall som skrivit texten till sången.

Översta bilden: Nanne Grönvall. Foto: Olav Holten / pp-press