Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gladys del Pilar klar för Cabaret

Skådespelerskan, artisten och Mello-stjärnan Gladys del Pilar är klar för en av de ledande rollerna i musikalen ”Cabaret” på Helsingborgs stadsteater. Premiär på Storan, lördagen den 16 september.

Höstens första Storan-premiär på Helsingborgs stadsteater är ”Cabaret”, Joe Masteroffs älskade musikal som satts upp världen över sedan urpremiären för snart 60 år sedan. Nu är det klart att skådespelerskan, artisten och Mello-stjärnan Gladys del Pilar spelar en av uppsättningens mest tongivande roller: Konferencieren på den underjordiska klubben Kit Kat Club.

–Konferencieren är betydelsefull för berättelsen eftersom han för handlingen vidare och knyter ihop scenerna. Han spelas oftast av en man, men här ville man ha en kvinnlig skådespelerska i rollen. Allt det här kändes spännande. Hör jag ordet utmaning så tar jag den!, säger Gladys del Pilar.

Hur tror du att du kommer sätta din prägel på Konferencieren?
–Till att börja med ska den här karaktären landa i mig. Det är bara fyra veckor sedan jag fick frågan om att vara med i uppsättningen och jag behöver lära känna honom ännu bättre innan jag vet helt säkert. Men jag ska inte ha några förutfattade meningar, för Konferencieren kan vara hur lös i kanterna, hur oväntad och hur öppen som helst. Så jag släpper sargen och försöker hänga med. Nu kör vi!

Ständigt aktuella musikalen ”Cabaret” skrevs 1966, baserad på romanen ”Farväl till Berlin”, och gjorde några år senare braksuccé som flerfaldigt Oscarsbelönad musikalfilm med Liza Minelli i huvudrollen. Helsingborgs stadsteaters uppsättning är en ung, rå, punkig och helt ny version där Kit Kat Club förvandlas till ett kringresande sällskap som förflyttar sig mellan 1930-talets Berlin och dagens Helsingborg. Regisserar gör Mellika Melouani Melani.
Det är första gången som Gladys del Pilar anlitas av Stadsteatern, bortsett från ett gästspel på en av Soppan-föreställningarna 2020. För den breda publiken är hon främst känd från ”Melodifestivalen” som hon deltagit i både som soloartist och tillsammans med gruppen Afro-Dite, men hon har också synts i populära tv-program som ”Så ska det låta”, ”Körslaget” och ”Hela Kändis-Sverige bakar”. På meritlistan står även en rad roller på några av landets större musikalscener – och mycket annat.

–Det känns verkligen kul, nu när tillfälle bjöds, att vi lyckades landa ett sådant kreativt kraftverk som Gladys del Pilar till ”Cabaret”. Med sin positiva energi, fullblodsprofessionalitet och artistiska och sångmässiga begåvning kompletterar hon den stora ensemblen. ”Cabaret” kommer garanterat att bli en häftig upplevelse för Helsingborgspubliken, säger teaterchefen Moqi Simon Trolin.

”Cabaret” har premiär den 16 september och spelas till och med den 26 oktober. Biljetterna är släppta.

HANDLING

Kit Kat Club är en underjordisk klubb av kvinnor, för kvinnor. Här är allt tillåtet. Sex, begär, alkohol och dekadens. Här får alla vara som den vill. Här kan man släcka sin törst och stilla sin längtan. Men medan champagnen flödar och får den brokiga skaran av gäster att föreställa sig en annan värld, är stämningen i mellankrigstidens Berlin allt annat än varm. Den europeiska metropolen har drabbats hårt i svallvågorna efter kriget, inflationen är rekordhög och gör folk arbetslösa, fattiga och desperata. Nazisterna vinner mark liksom intoleransen, fascismen och rasismen. Allt det som klubbens besökare inte står för.

När de politiska vindarna blåser ända in på Kit Kat Club ställs allting på sin spets. Vem är vän och vem är fiende?

Ständigt aktuella musikalen ”Cabaret” skrevs 1966, baserad på romanen ”Farväl till Berlin”, och gjorde några år senare braksuccé som musikalfilm med Liza Minelli i huvudrollen. Filmen belönades med hela åtta Oscars. Nu sätts musikalen upp på Storan i en ung, rå, punkig och helt ny version regisserad av Mellika Melouani Melani. Kit Kat Club förvandlas till ett kringresande sällskap som förflyttar sig mellan 1930-talets Berlin och dagens Helsingborg.

Med en stor ensemble som består av både skådespelare och dansare blir det här en lika gripande som burlesk och rolig scenupplevelse för alla sinnen.

Välkommen, bienvenue, welcome!

Cabaret spelas på Storan 16 september–26 oktober 2023

I rollerna: Lisa Agby, Cecilia Borssén, Tobias Borvin, Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Agnes Duvander, Nina Jeppsson, Lovisa Lindberg Lekfalk, Vinga Magnusdotter, Elin Norin, Robert Olofsson, Gladys del Pilar, Andrea Ulvenstål, Olof Yassin

Orkester: Stina Andersdotter, Jens Hellemann, Annika Jessen, P-O Nilsson, Amanda Savbrant, Isa Savbrant, Sarah Schramm

Av: Joe Masteroff

Musik: John Kander

Sångtexter: Fred Ebb

Översättning: Rikard Bergqvist

Regi: Mellika Melouani Melani

Scenografi och ljusdesign: Bengt Gomér

Kostym- och maskdesign: Uta Meenen

Musikalisk ledare: Jens Hellemann

Koreografi: Melker Sörensen

Förlag: Nordiska ApS

Källa: Helsingborgs stadsteater

Bild: Gladys del Pilar. Plats: M/S Teaterskeppet till havs mellan Stockholm och Värmdö, Sverige. Foto: Assistent till CabarEng.