Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Norra Skandinaviens största inomhusevenemang för islandshästar arrangeras i Umeå

Den 22-24 september arrangeras Umeå Icelandic Horse Meeting för tredje gången. Evenemanget är norra Skandinaviens största inomhusevenemang för islandshästar och lockar deltagare från Kiruna i norr till Uppsala i söder.

– Vi är jättestolta över mötesplatsen UIHM och den bredd som vi kan erbjuda. Våra deltagare är barn, förstagångstävlande, juniorer, seniorer och tävlande på elitnivå. Några spännande namn är till exempel landslagsryttarna Jamila Berg och Gudmundur ”Gummi” Einarsson. Han tävlar tillsammans med sin VM-häst, Draumur från Tängmark,” berättar Jan Isaksson, ordförande för Västerbottens islandshästförbund.

Ursprunget till Umeå Icelandic Horse Meeting ligger i behovet av tävlingar för islandshästar i Umeåregionen. Genom att skapa ett publikvänligt inomhusevenemang hoppas arrangörerna kunna skapa ett större intresse för islandshästen lokalt och att det på sikt genererar fler medlemmar, fler aktivitets- och tävlingsmöjligheter. I framtiden hoppas arrangörerna också locka deltagare från våra nordiska grannländer samt en egen godkänd tävlingsbana för att kunna hålla officiella tävlingar på SM nivå. Förutom ridtävling arrangeras också en mötesplats med föreläsningar, utställningsyta, paneldebatter och clinics.

– Det samarbete och engagemang som finns mellan Svenska islandshästförbundet, RF-SISU, lokalklubbar, ideella, företagare samt sponsorer är det som gör det möjligt för oss att genomföra det här evenemanget och på så vis skapa förutsättningar för utveckling och tillväxt av islandshästsporten i norra Sverige, avslutar Jan Isaksson.

Källa: Visit Umeå

Foto: Amanda Sveed / Visit Umeå