Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Strandstädande ungdomar fokuserar på den hårt skräpdrabbade västkusten

Med fokus på den hårt skräpdrabbade västkusten drar det landsomfattande miljöinitiativet Städa Kust 2024 igång strandstädarsäsong kommande helg den 6-7 april. Intresset för årets städning är stort och det är till och med ett antal föreningar och lag som vill vara med men som inte får plats. Under premiärhelgen städar drygt 2 000 idrottsungdomar från 103 föreningar i 22 kommuner kusten från Strömstad i norr till Höganäs i söder. Några städningar genomförs även i Stockholmsområdet under premiärhelgen och strandstädarsäsongen pågår sedan till den 21 september då den avslutas med International Coastal Cleanup Day.

Städa Kust, som arrangeras av idrottens miljöorganisation Städa Sverige, har blivit något av det säkraste tecknet på att våren är här och arrangeras i år för femtonde året i rad. Med sina gula säckar befriar idrottsungdomar Sveriges kuststräckor från såväl ilandflutet som kvarglömt skräp – främst plast. I år är det tänkt att fjolårets resultat då 1 350 säckar fylldes med totalt 17 ton skräp under premiärhelgen ska bräckas.

– Tyvärr är behovet av ungdomarnas insatser fortsatt stort då den svenska kusten återkommande drabbas av stora mängder plastskräp som flyter i land från havet. Varje timme spolas skräp motsvarande fem badkar upp bara längs Bohuskusten. Ändå är det knappt 30 procent av allt skräp i havet som når land eftersom det mesta sjunker och orsakar stor skada. Därför är det viktigt att hålla skräpet borta från havet, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

Inom ramen för Städa Kust städar lokala idrottsföreningar och lag en bestämd kuststräcka i sin kommun och får en ersättning till sin kassa för insatsen. Idrottsungdomarna miljöutbildas inför städningen och när de sedan plockar skräp lär de sig för livet att ta ansvar för vår gemensamma miljö.

Ungdomarnas insats har betydelse exempelvis i Kungälv, som är en av de 22 kommuner som det städas i under premiärhelgen. Där har kommunen nått sitt mål att 100 procent av den 40 mil långa kusten ska städas årligen, bland annat tack vare idrottsungdomarnas insatser.

– Idrottsföreningarna gör ett viktigt jobb för Kungälvs kust genom att plocka skräp. Totalt förra året plockade de 3,3 ton plast och annat skräp. Jag tror att det är viktigt att ungdomarna får vara ute och göra en städinsats. Det stärker både deras medvetenhet om nedskräpning och stärker sammanhållningen i laget, säger Annelie Petersson, verksamhetsledare för strandstädning på Kungälvs kommun.

Städa Kust arrangeras i år för femtonde gången och bakom projektet står idrottens miljöorganisation Städa Sverige. Premiären den 6-7 april är möjlig tack vare 22 västkustkommuner och finansiellt stöd från Returpack-Pantamera, Västkuststiftelsen, Apotea, Hogia, Kungälvs kommun, Ineos och Wallenius Wilhelmsen.

– Genom att stötta Städa Kust blir företagen en del av något större och bidrar till en konkret hållbar insats både socialt och för miljön. Det är glädjande att se så många företag engagera sig för att idrottsungdomar ska kunna göra gott för sin närmiljö och samtidigt komma närmare sina drömmar om cuper och nya träningsställ, säger Mårten Heslyk, projektledare för Städa Kust.

För att få en bra start samkörs Städa Kust-premiären i fem kommuner med Apotea Clean-Up Day, som var en extrainsatt städning för tre år sedan och som nu genomförs för fjärde året i rad i samarbete med Apotea.

Källa: Städa Sverige

Bild: Strömstads hamn och marina. Foto: Signature, Elin B.