Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hjärt-Lungfonden lanserar Preventionsrapporten

Idag publicerar Hjärt-Lungfonden den första upplagan av Preventionsrapporten med bland annat ny forskning som visar på vilket sätt hälsosamma levnadsvanor stärker hjärt-kärlhälsan. Samtidigt lever fler än en av fem svenskar med hjärt-kärlsjukdom, som är Sveriges största dödsorsak.

– Vår ambition med Preventionsrapporten är att med vetenskaplig hjälp svara på frågan varför vi i ett upplyst land som Sverige inte lever så hälsosamt som vi skulle kunna göra. Idag lever genomsnittssvensken så ohälsosamt att dödstalen i hjärt-kärlsjukdom efter många år av minskning riskerar att börja öka igen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Preventionsrapporten beskriver de fyra områdena matvanor, fysisk aktivitet, tobaks- och nikotinprodukter samt luftföroreningar ur vetenskapligt och samhällspolitiskt perspektiv. Med avstamp i problemställningar byggda på statistik från svenska myndigheter, aktuell kunskap och nuläget för olika grupper i samhället, presenteras vetenskapligt baserade förslag till lösningar.

– Att hälsosamma levnadsvanor motverkar hjärt-kärlsjukdom har starkt stöd i forskningen. Med hjälp av data från den stora befolkningsstudien SCAPIS visar ny forskning att sunda matvanor, regelbunden fysisk aktivitet, inget nikotin, god sömn, normalvikt samt blodfetter, blodsocker och blodtryck i balans medför god kardiovaskulär hälsa. Men trots befintlig kunskap ser verkligheten annorlunda ut, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Foto: Peter van der Sluijs