Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SM-guld i halfpipe till Tova Nejne och Sven Thorgren

Under lördagen bjöd SM i Kläppen på mästerskapets kanske mest prestigefyllda tävling bland snowboardåkarna. Medaljerna i halfpipe stod på spel där Tova Nejne, Klimpfjälls Alpina, och Sven Thorgren, Sollentuna SLK, knep guldet i seniorklassen.

Lördagen bjöd på SM-tävlingar i halfpipe, en disciplin som få åkare varken tränar eller tävlar i men som är ack så viktig att visa att man kan hantera med bravur. På herrsidan tog Sven Thorgren, Sollentuna SLK, sin andra raka guldmedalj när han lyckades vinna även halfpipetävlingen. Vinnaråket ställde han ner redan i det första åket och även om det stod sig hela tävlingen ut blev Sven Thorgren utmanad av Nias Hedberg, Sälens IF, som i den andra omgången ställde ner ett imponerande åk och därmed knep silverpengen. Felix Axelsson, Massa Brudar, slutade på en tredjeplats.

– Det känns bra, det var en riktigt bra halfpipe. Det är kul att Kläppen har en såhär hög nivå på sin pipe, säger Sven Thorgren.

I och med Sven Thorgrens två segrar på lika många dagar ligger han bra till i totalen där den åkare med bäst rankingen efter samtliga tre SM-tävlingar vinner Svenska Spels Hejapris på 10 000 kronor.

På damsidan blev det omkastningar i toppen när gårdagstvåan Tova Nejne, Klimpfjälls Alpina, ställde ner det bästa åket i halfpipen och säkrade SM-guldet i disciplinen. Klimfjällsåkaren ställde inte bara ner dagens bästa åk utan knep även tävlingens näst bästa poäng och var minst sagt en värdig vinnare. Silvermedaljen gick till hemmaåkaren Alice Tholén, Sälens IF, och bronset gick till gårdagsvinnaren Novalie Engholm, Falu Snowpark.

– Det är superkul, det var länge sedan jag tog ett SM-guld så det var dags, säger Tova Nejne som har inspirerats av den tidigare halfpipeåkaren Markus Jonsson som också kommer från Klimpfjäll.

– Det var han som fick mig att börja åka snowboard och gilla sporten, och han har hjälpt mig att bli den åkare jag är i dag så det är superkul att få tips av han och få åka inför honom, säger Tova Nejne.

När två av tre tävlingar nu är avgjorda har Tova Nejne en seger och en andraplats i bagaget och leder därmed totalen när endast big air återstår. Hon är dock tätt följd av Novalie Engholm som även hon har en seger med sig från SM-helgen men med dagens tredjeplats ligger hon något bakom i totalen. Det kommer med andra ord bli en riktigt spännande big air-tävling i morgon då både SM-guldet i disciplinen och Hejapriset står på spel.

Burton Highest Air

Under halfpipetävlingen delade Burton ut priset ”Highest Air” till den åkare som hoppade höst under en 20 minuter lång session. På damsidan var det Alice Tholén som plockade hem prispengarna medan Sven Thorgren var den åkare som hoppade högst på herrsidan och belönades med utmärkelsen”Burton Highest Air”.

– Det var riktigt kul med. Det var bara testosteron-ladd. Jag ville bara över pinnen, jag brydde mig inte så mycket om vinst eller förlust, säger Sven Thorgren.

”Alla är där för att de älskar sporten”

Halfpipe är en publikvänlig sport där åskådarna kan se åkarna på nära håll och nästa känna deras sug i magen på vägen ner. Disciplinen öppnar även upp för härligt häng – något som bidrog till den goda stämningen både under själva tävlingen men också under ”Oakley Highest Air”.

– Stämningen är något annat på halfpipe jämför med slopestyle och big air, jag vet egentligen inte varför, men det är helt enkelt en annan stämning och känsla när man kommer ner från ett åk. Det är så blandade åldrar och alla samlas av samma anledning. I halfpipe märker man att alla är där för att de älskar sporten och inget annat, säger Tova Nejne.

Även på juniorsidan var det en tight kamp om medaljerna. Till sist stod det klart att det var Hedda Dillner, Klimpfjälls Alpina, som plockade hem JSM-guldet på damsidan och bland herrarna var det gårdagstrean Mille Kåhrström, Härnösands Alpina, som hanterade pipen bäst och fick kliva högst upp på pallen.

Nu återstår endast en SM-tävling då de svenska mästarna i big air ska koras. Den sista SM-dagen bjuder dessutom på lagtävlingen ”The Flip” där en kille och en tjej tävlar tillsammans för att ställa ner det fetaste åket. Det vinnande laget i ”The Flip” samt totalvinnaren i seniorklassen på dam- och herrsidan belönas med Svenska Spels Hejapris på 10 000 kronor.

– Jag är taggad. Prognosen ser väl inte riktigt ut att vara med oss men big air är väl också lite av en folkfest skulle jag säga, det samlas mycket folk runt hoppet. ”The Flip” är också jätteroligt, det blir andra gången jag ska vara med och det ska bli lika roligt som då, säger Tova Nejne som ska tävla tillsammans med Jesper Landmark i ”The Flip”.

Resultat SM halfpipe 2024

Damer
1) Tova Nejne, Klimpfjälls Alpina
2) Alice Tholén, Sälens IF
3) Novalie Engholm, Falu Snowpark

Herrar
1) Sven Thorgren, Sollentuna SLK
2) Nias Hedberg, Sälens IF
3) Felix Axelsson, Massa Brudar

Damer junior
1) Hedda Dillner, Klimpfjälls Alpina
2) Filippa Högström, SSLK Snowboard
3) Blanca Linnes, Brälappen

Herrar junior
1) Mille Kåhrström, Härnösands Alpina
2) Noah Wahlström, IFK Falun Alpin
3) Oskar Isaksson, Sälens IF

Källa: Svenska Skidförbundet

Foto: Martin Rulsch, Wikimedia Commons