Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Friskolornas riksförbund JO-anmäler Göteborgs stad

Det politiska styret i Göteborgs undantar kostnader vid beräkningen av skolpeng till elever i friskolor. De agerar medvetet i strid med lagen. Därför har Friskolornas riksförbund anmält Göteborgs stad till Justitieombudsmannen.

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), kommunalråd och ordförande i grundskolenämnden i Göteborgs stad, har gjort klart att staden tänker hålla inne med pengar till friskolor, trots att lagen tydligt anger att skolpengen ska beräknas utifrån kommunens totala kostnad för undervisning. Vid grundskolenämndens möte den 26 mars beslutades att ersätta kommunala grundskolor med 100 miljoner kronor – utan att ge skolpengen till friskoleelever samma tillskott.

– Det här drabbar de elever som gjort ett aktivt skolval och de lärare som jobbar på friskolor. Det strider mot kommunallagen, skollagen och skolförordningen. Stadens egen förvaltning tar avstånd från de styrande politikernas beslut. Beslutet måste upphävas. Därför har vi anmält Göteborgs stad och grundskolenämnden till Justitieombudsmannen, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

– De styrande politikerna har satt sin ideologiska uppfattning framför lagens krav på likvärdighet och lika villkor, säger Ulla Hamilton.

20 procent av Göteborgs elever har valt en fristående grundskola. Beslutet som grundskolenämnden tagit slår direkt mot dem och mot de lärare som jobbar i friskolor. Justitieombudsmannen (JO) behöver nu titta på ärendet omgående.

– Det är oerhört allvarligt att ansvariga politiker på detta sätt medvetet struntar i kommunens lagliga skyldighet gentemot alla kommunmedborgare och alla elever, oavsett vilken skola de har valt. Det styret i Göteborg de facto gör är att straffa de elever som bor i kommunen och som valt en fristående grundskola. De ekonomiska konsekvenserna för elever och lärare i friskolor är allvarliga. Därför behöver JO agera skyndsamt, säger Ulla Hamilton.

Källa: Friskolornas riksförbund

Bild: Genrebild. Foto: Andersreilund