Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En ny J.P. Chenet endast för Sverige

Foto: David Spak

1:a oktober lanseras i Sverige en ny J.P. Chenet, som alltså bara säljs här. Den är designad efter svenska konsumenters preferenser.

Det är en vit Chenet gjord av druvorna Gros Manseng och Chardonnay. Gros Manseng är en druva som endast odlas i syd-västra Frankrike. Den ger väldigt torra viner och blandas alltid med någon annan druvsort för att få lite sötma. I det här fallet har den alltså blandats med Chardonnay. Jag tycker att de fått in lite för mycket sötma. Men provningsledarna på provningen som Stellan Kramer höll för att introducera det här vinet hävdade att vinet är torrt. Men vi var överens om att det här är ett vin som passar till stark asiatisk mat. Det kommer att kosta 57kr., vilket jag anser prisvärt. Det har art.nr. 5350.Tyvärr har de bytt ut den karakteristiska sneda flaskhalsen mot en ordinär rak, men annars ser flaskan likadan ut.

J.P. Chenet görs av ett stort franskt vin-företag som heter Les Grands Chais de France. De har 40 vinmakare knutna till sig i Frankrike. Två representanter från företaget, Philippe Chabert och Bertrand Praz, höll i en väl initierad provning av det aktuella vinet och sex andra viner ur företagets portfölj. Men dessa viner finns inte på Systembolaget.

Philippe Chabert är en intressant person som från Bordeaux som, förutom i Frankrike, jobbat i Venezuela, Argentina och Californien. I Venezuela var han 1990 med och startade den första vingården i landet. Innan dess hade de importerat alla druvor från Argentina. Han berättade också att ett vin kan bli väldigt olika beroende på när man plockar druvorna. Så om man vill att vinet ska bli på ett visst sätt har man bara ett tidsspann på tre-fyra dagar på sig att plocka druvorna, annars kanske vinet inte alls blir som man vill.

Philippe Chabert Foto: David Spak