Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Industrin tappade fart i augusti

Industriproduktionen minskade med 4,0 procent i augusti jämfört med juli. Vid en jämförelse mellan augusti i år och motsvarande månad föregående år ökade produktionen med 9,7 procent i kalenderkorrigerade tal.

Produktionen i industrin minskade med 4,0 procent i augusti jämfört med juli 2010. Nästan alla delbranscher minskade produktionen i augusti. Under den senaste tremånadersperioden, juni-augusti, har produktionen inom industrin emellertid ökat med 3,4 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

Vid en jämförelse mellan augusti i år och motsvarande månad föregående år ökade industriproduktionen med 9,7 procent. Produktionen inom industrin för utvinning av mineraler var liksom föregående månad stark. Uppgången i augusti var 84,5 procent jämfört med samma månad förra året. Trots en relativt kraftig nedgång i augusti jämfört med juli, ökade produktionen inom motorfordonsindustrin med 48,5 procent i augusti mätt som årlig förändring.

Uppgifterna för augusti månad är preliminära. Sedan föregående publicering har förändringen i industriproduktionen i juli jämfört med juni 2010 reviderats upp med 0,1 procentenheter till en uppgång på 3,0 procent. Förändringen i produktionen i juli i år jämfört med juli 2009 har reviderats upp med 0,8 procentenheter till en uppgång på 15,2 procent.

Produktionen minskade i alla industrins delbranscher i augusti, med undantag av industrin för datorer och elektronikvaror samt läkemedelsindustrin.

Uppgången inom industrin för datorer och elektronik var dock måttlig, 1,3 procent i augusti. Inom läkemedelsindustrin var uppgången mer påtaglig, produktionen ökade med 11,2 procent i augusti jämfört med juli. Jämfört med närmast föregående tremånadersperiod var ökningen 12,8 procent och mätt som årlig förändring har produktionen ökat med 4,3 procent.

Källa: SCB