Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Till det som är vackert vinner pris för bästa internationella film i Pusan

Alicia Vikander. Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images AsiaPac

Till det som är vackert, regisserad av Lisa Langseth och med Alicia Vikander och Samuel Fröler i huvudrollerna, tilldelas priset för bästa film i den internationella tävlingen Flash Forward på Pusan International Film Festival.

Lisa Langseth tar ikväll personligen emot priset – som är ett av Asiens främsta filmpris och inkluderar en prissumma på 20 000 USD – vid en utomhusceremoni i Pusan, Sydkorea med en publik bestående av 5 000 personer.

Till det som är vackert handlar om 20-åriga förortstjejen Katarina, som när hon snubblar över ett klipp med Mozarts Requiem på Youtube blir besatt av den klassiska musiken och gör en kulturell klassresa som inkluderar passion, hat, makthierarkier, utanförskap och revansch. Filmen utspelar sig stora delar i Göteborgs konserthus.

Manuset är skrivet av Lisa Langseth och är inspirerat av hennes teaterpjäs Den älskade, som spelades på Dramatens Elverket med Noomi Rapace.

Filmen är producerad av Helen Ahlsson, Tre vänner med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Lisa Ohlin.
– Jag är djupt hedrad av detta fina pris. Det betyder så mycket för mig och alla som jobbat med filmen, säger Lisa Langseth.

Förra året fick Håkon Lius Miss Kicki ett Special Mention när den tävlade i Flash Forward-sektionen i Pusan.

Källa: Sfi.