Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Pansarterrängbil 203 A

Pansarterrängbil 203 A. Foto : Andreas Karlsson.

Pansarterrängbil 203 A är ett 6-hjuligt, splitterskyddat trupptransportfordon som används i internationella insatser.

Utformningen av fordonen har skett för internationella insatser och uppgifter som eskort och övervakning. Önskemål från tidigare utlandsmissioner har beaktats i kravställningen för Patgb 203A: Extraljus, tryckluftshorn och extern högtalare utvändigt, liksom handstrålkastare, belyst flaggstång och arbetsbelysning bak. Flera eluttag: 24 V ut- och invändigt, samt 12 V invändigt. Vattenkokare av samma typ som i strf 90.

Beväpningen på alla fordon utom sjuktransportfordonen utgörs av vapenhuvar med 20 mm automatkanon. Andra beväpningsalternativ föll bort på grund av tekniska eller ekonomiska skäl, eller av leveransskäl. Med denna lösning har kravet på splitterskydd för skytten tillgodosetts. Vapenhuvarna lyfts från Pbv 302, genomgår en översyn och anpassning till pansarterrängbilen vid miloverkstäder och levereras till Finland för installation i vagnen. Kanonen återmonteras då vagnen levereras till Sverige.

Alla vagnar har 6 rökkastare på chassiet och med Pbv-tornen ytterligare sex stycken. Fordonen tillverkas i Tavastehus i Finland av Patria Vehicles Oy (PVE), sedan 1997 ett dotterbolag till den statliga finska industrikoncernen Patria Industries. PVE är samma företag som före 1997 hette SISU Defence och tillverkade vår Patgb SISU XA-180, även kallad ”PASI” (Pansari Sisu). SISU-koncernen är idag privatiserad och tillverkar lastbilar, maskiner samt fordonskomponenter. PVE nyttjar SISU som underleverantör av motorer och axlar till de aktuella fordonen. Modernaste versionerna av Patrias 6-hjuliga splitterskyddade trupptransportfordon, benämnda XA-188, XA-200, XA-202, XA-203, finns i bruk och för likartade uppgifter i Finland, Nederländerna, Norge och nu också i Sverige.

Källa: Försvarsmakten.