Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Icke kollektivavtalade tjänstepensionerna missgynnar kvinnor – Flera tusen mindre i pension i månaden än män

TCOs ordförande Sture Nordh Foto: TCO

TCO kan idag presentera hur en övervägande del av de icke kollektivavtalade pensionerna missgynnar kvinnor. Med hjälp av en utomstående aktuarie har TCO tagit fram en beräkning på pensionen för män och kvinnor i två olika situationer med avseende på karriär. Det visar sig att kvinnan får 2 000-3 000 kronor mindre per månad än mannen och skillnaden blir större vid högre inkomster.

De kollektivavtalade tjänstepensionerna som facken förhandlar fram tillsammans med arbetsgivaren är könsneutrala och ekonomiskt mer gynnsamma för både män och kvinnor, i alla inkomstlägen.

– Försäkringsbolagen måste sluta missgynna kvinnor, säger Sture Nordh, ordförande i TCO. I de kollektivavtalade tjänstepensionerna behandlas kvinnor och män lika, det är dags för försäkringsbolagen att göra detsamma i de icke kollektivavtalade tjänstepensionerna.

Beräkningen utgår från att både mannen och kvinnan idag är 25 år och har en startlön på 25 000 kronor per månad. Vidare antas att båda antingen gör en modest lönekarriär och får en slutlön (i dagens penningvärde) på 45 221 kronor vid 65 års ålder eller en karriär med bättre löneutveckling där båda slutar på en lön på 54 718 kronor (också i dagens penningvärde) vid 65 år ålder.

I första fallet får kvinnan ca 2000 kr mindre per månad i tjänstepension vid 65 års ålder. I fallet där båda tjänar mer får kvinnan ca 3000 kr mindre i tjänstepension per månad än mannen.

Resultatet visar att kvinnorna missgynnas i båda fallen, och än mer om hon tjänar bättre under sitt yrkesliv. I samtliga fall betalas lika stor premie i för både mannen och kvinnan.

Källa: TCO