Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Finansministrarna eniga om lagstiftning för hedgefonder

Finansminister Anders Borg (arkivbild) Foto: Regeringskansliet

Vid rådet för ekonomiska och finansiella frågor den 19 oktober enades EU:s finansministrar om att EU ska lagstifta om förvaltarna bakom så kallade alternativa fonder, exempelvis hedgefonder.

Ministrarna förberedde även Europeiska rådets möte som äger rum den 28-29 oktober. Dagen före mötet träffades finansministrarna i den arbetsgrupp för ekonomiska frågor som leds av Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy. Arbetsgruppen enades om ett ”paket” av rekommendationer och förslag som enligt Van Rompuy kommer att bli den största reformen inom den ekonomiska och monetära unionen sedan euron skapades.

Enighet om lagstiftning för hedgefonder

Rådet enades om ett förslag om att EU ska lagstifta om förvaltarna bakom så kallade alternativa fonder, exempelvis hedgefonder och riskkapitalfonder. Dessa fonder är idag inte reglerade på EU-nivå. I ett nästa steg inleds förhandlingar med Europaparlamentet.

Mer effektivt informationsutbyte i skattefrågor

Ministrarna diskuterade ett nytt direktiv som syftar till ett mer effektivt informationsutbyte i skattefrågor. De beslutade att ge Coreper (kommittén som består av medlemsländernas ambassadörer) i uppgift att granska de tekniska detaljerna i förslaget för att finansministrarna ska kunna nå en överenskommelse när de möts igen den 17 november. Målsättningen med förslaget är att effektivisera kampen mot skattefusk.

Omvänd skatteskyldighet för mobiltelefoner ska hindra skattefusk

Tyskland, Italien, Österrike och Storbritannien tillåts införa en så kallad omvänd skatteskyldighet för moms på mobiltelefoner. Det beslutade ministrarna vid rådsmötet. Syftet med förslaget är att förhindra skattefusk i de aktuella länderna. Förslaget påverkar inte de svenska momsreglerna. Omvänd skatteskyldighet innebär att köparen är skatteskyldig istället för säljaren.

Rumänien och Litauens budgetunderskott

Ministrarna diskuterade ett meddelande från kommissionen om åtgärder som Rumänien och Litauen vidtagit för att senast år 2012 få ner sina respektive budgetunderskott till högst tre procent. Rådet delade kommissionens bedömning att de båda länderna hittills har vidtagit tillräckliga åtgärder.

Förberedelser inför G20-mötet

Rådet enades om EU:s gemensamma ståndpunkter inför G20:s finansministermöte i Sydkorea den 22-23 oktober. EU kommer vid mötet att representeras av EU:s ordförandeland Belgien samt kommissionen och Europeiska centralbanken. Huvudfrågorna på dagordningen inför G20-mötet väntas vara finansmarknadsreglering, G20:s tillväxtramverk och reformeringen av internationella valutafonden (IMF).

Rapport om budgetramverk med Sverige som exempel

Ministrarna diskuterade en rapport med exempel på budgetramverk i tre utvalda länder. Sverige är ett av de utvalda länderna tillsammans med Nederländerna och Österrike. Enligt rapporten har budgetramverken i dessa länder varit framgångsrika.

Avgifter och skatter för banker

Som en förberedelse inför Europeiska rådets möte den 28-29 oktober antog rådet en rapport om bankavgifter och skatter inom banksektorn. Syftet med rapporten är att informera Europeiska rådet vad som gjorts på detta område och vilket som blir nästa steg.

Nytt tillsynssystem ska förhindra finanskriser

Rådet antog även en rapport om det praktiska införandet av EU:s nya system för finansövervakning som ska förhindra nya ekonomiska och finansiella kriser. Rapporten är en del av finansministrarnas bidrag till Europeiska rådets möte den 28-29 oktober.

Van Rompuy: ”Största reformen inom EMU sedan euron skapades”

Dagen före rådsmötet träffades för sista gången den arbetsgrupp för ekonomiska frågor som leds av Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy. Arbetsgruppen enades om ett ”paket” av rekommendationer och förslag som ska bidra till att stärka EU:s krishantering och budgetdisciplin. Van Rompuy ska presentera ”paketet” för Europeiska rådet den 28-29 oktober.

– Det paket som arbetsgruppen enats om kommer, när det formellt har antagits av Europeiska rådet nästa vecka, att bli den största reformen inom den ekonomiska och monetära unionen sedan euron skapades, sade Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy i ett pressmeddelande efter mötet.

Källa: Regeringskansliet