Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Migrationsverket sänder oskyldig till avrättning i Bangladesh

Grav
Migrationsverket vill utvisa Journalisten Anwar Hossein till en trolig död i Bangladesh Foto: Susanne P Fernandes
Rättegången mot Anwar Hossein för brott som kan leda till avrättningsdom har nu påbörjats i Bangladesh och Migrationsverket har redan dömt honom till utvisning från Sverige till Bangladesh. Det konstiga är att Anwar inte var i Bangladesh när brotten han anklagas för inträffade. Han var i Sverige.

Aftonkuriren har tidigare berättat om Anwar Hossein -journalisten som Bangladesh på alla sätt försöker tysta efter att han skrivit om korruptionen och de många utomrättsliga avrättningarna i landet. Migrationsverket tar i dagarna ställning till om de ska verkställa utvisningen av Anwar Hossein till Bangladesh -en utvisning som kan innebära att han blir avrättad.

Anwar har på tisdagen inte sovit på flera nätter och han har kräkts av psykisk påfrestning hela dagen. Han väntar på besked från Migrationsverket kring verkställigheten av hans utvisning, ett beslut som han överklagat. Han är förtvivlad. Han kan inte sköta sina studier ordentligt eftersom han hela tiden är orolig.

I Bangladesh pågår just nu en rättslig process mot honom där han åtalats för ett mord och en kidnappning som utfördes i Bangladesh medan han satt på lektion vid Stockholms universitet i Sverige. Han sägs ha utfört dådet personligen i Bangladesh. Han åtalas också för att ha smugglat droger och för innehav av droger.

Anwar sökte politisk asyl i Sverige efter att i Bangladesh ha hotats till livet upprepade gånger, skjutits i benet och misshandlats av representanter för organisationen Bangladesh Awami League som är direkt underställd regeringen.

-Jag har fått betala ett högt pris för journalistiken, säger Anwar. Jag flydde Bangladesh 2004 eftersom jag kände mig hotad. Efter att jag forstatt min journalistiska rapportering i Sverige mot korruptionen och de utomrättsliga avrättningarna i Bangladesh har situationen hotbilden förvärrats -trots att jag inte återvänt till Bangladesh. Jag har bl.a. protesterat inför FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon under hans besök i Uppsala 2009, vilket uppmärksammades i många olika medier i Bangladesh. Utöver detta har jag också två egna hemsidor med information om dessa brott: www.extrajudicialkilling.info och www.myopenvoice.net.

Myndigheterna i Bangladesh har haft fortsatt bevakning på Anwar efter att han lämnat Sverige. När han skrev på sin Facebooksida att han villa resa tillbaka för att besöka sin familj i hemlandet vidtog de vissa åtgärder för att komma åt honom. Anwar förstod då att han inte kan återvända till Bangladesh.

-För att trakassera mig och ha en möjlighet att gripa, tysta och till och med avrätta mig har regeringen arrangerat ett antal polisanmälningar mot mig i min frånvaro. Den andra november 2009 anmäldes jag för drogsmuggling då en person som gripits med droger vid inresa från Indien hade med sig ett antal flaskor morfinbaserad hostmedicin som han ska ha uppgivit tillhör mig. Jag har också blivit anmäld för kidnappning och mord som inträffade i Bangladesh i september 2009 -då jag inte ens var inom landets gränser utan befann mig i Sverige. Jag bad mina vänner i Bangladesh fråga offrets bror hur det kommer sig att han listat mig som en av de personer som ska ha varit inblandad i brottet. Han uppgav då att han uppmanats av polisen att lista mig. Polisen har också sökt mig i mitt förädrahem.

Straffen för narkotikasmuggling är mycket hårda i Bangladesh och för mord förekommer det att dödsstraff utfärdas.

Migrationsverket har bedömt att man kan utvisa Anwar till Bangladesh och angivit som skäl att Bangladesh är ett land där yttrandefrihet råder. Man har också hänvisat honom att söka hjälp hos myndigheter i Bangladesh för sin situation -alltså hos samma korrupta myndigheter som orsakar den situation han befinner nu sig i. Om det inte var så allvarligt skulle man nästan kunna betrakta dessa anvisningar som ett stort skämt.

En stor mängd fall av myndighetsövergrepp på personer av politiskt avvikande åsikt i form av arrestering, misshandel och mord under arresteringstiden med stöd av till exempel Special Powers Act har dokumenterats trots att konstitutionen i Bangladesh egentligen förbjuder denna typ av handlingar. Landet är medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter men har trots detta fått motta kritik från FN med anledning av de fortsatta åsidosättandet av mänskliga rättigheter i praktiken. I juli i år till exempel häktades 11 poliser i Bangladesh misstänkta för att ha utfört utomrättsliga avrättningar. Human Rights Watch kunnat dokumentera hur den paramilitära styrkan Rapid Action Battalion -RAB, som står under inrikesministeriets kontoll torterat och utomrättsligt avrättat ett antal personer det senaste decenniet.

-Jag fruktar för mitt liv vid tanken att utvisas till Bangladesh. Jag vet vad myndigheterna är kapabla till och vilken inställning de har till mig. En av mina journalistkollegor, Jahangir Allam Akash, torterades av RAB De gav honom elchocker, förde in heta kokta ägg i hans analöppning, förde in spikar under hans fingernaglar och hängde honom uppochned varfefter de misshandlande honom med träpåkar.

Vad handlar Migrationsverkets beslut egentligen om? Kan myndigheten verkligen vara så blind för det som alla andra ser pågår i Bangladesh? Myndigheten har informerat Anwar om att de inte kan lita på dokument som kommer ifrån Bangladesh eftersom många förfalskningar förekommer. Men ska Anwar behöva dö med anledning av detta?