Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lykke Li på Skandinavien-turné

Lykke Li Foto: Luger

Hon är som någon slags Yin och Yang, Lykke. En gåtfull helhet som bygger på värdeladdade motsatspar; så uttrycksfull, så introvert; så arrogant, så tillbakadragen. Den där dualistiska grejen är lika mycket det som kollrar till det för oss som det som gör henne fullständigt magnetisk. Vem är hon egentligen? Vad vill hon? Vi är försvarslösa mot spänningen i att aldrig riktigt veta.

Om det var något som den till bristningsgränsen utsålda, exklusiva novemberkonserten på Kägelbanan i Stockholm visade, var det att Li Lykke Timotej Zachrisson på ett unikt sätt visat att det med målmedvetenhet och granithård integritet går att omsätta kreativitet till gnistrande framgång. Expressen beskrev delar av Kägelbananspelningens blandning av gåtfull klubbelectronica, vaggvisor och rytmisk 60-talsnostalgi ”irriterande, men det är det där tillbakahållna som gör henne mystisk. Som gör att man vill ha mer.”.

Och snart, kära barn, får vi mer. Medan bloggosfären formligen kokar (Lykke Li är den mest bloggade artisten i världen just nu), glöder singeln Get Some, från kommande albumet Wounded Rhymes (2 mars 2011), på radiostationernas A-listor. Och om Lykkes lista på musikaliska samarbeten ska utgöra en barometer för intresset kring henne, visar mätaren ett otämjt högtryck: Kings Of Leon, Kanye West, CSS, Black Kids och Robyn har alla fått en bit av henne.

Vill du också ha? Under våren släpper Lykke Li flödet fritt: med vässade klor, i full regalia, visar hon Vega i Köpenhamn, Rockefeller i Oslo och slutligen Cirkus i Stockholm att vi inte har en aning var den här färden barkar.

Program:

29 april – Köpenhamn, Vega
30 april – Oslo, Rockefeller
2 maj – Stockholm, Cirkus

Källa: Luger