Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förnybar uppåtkurva- Greenpeace rankar Sveriges elbolag

Foto: Fotoakuten

Sverige — När Greenpeace för tredje året i rad rankar de svenska elbolagen är det gröna nyheter som dominerar.

Av Sveriges drygt 120 elbolag säljer numera 27 bolag enbart el som kommer från 100% förnybara energikälllor – till skillnad mot 20 i den förra rankningen.

– Att allt fler elbolag ställer om till el utan fossila bränslen eller kärnkraft är en tydlig signal att elmarknaden börjat förstå att klimatvänlig, förnybar el är ett måste om man vill vara konkurrenskraftig, säger Martina Krüger ansvarig för energi- och klimatfrågor på Greenpeace.

Den årliga elbolagsrankningen är den enda i sitt slag som jämför hur mycket förnybar el de svenska elbolag har.

Kriterierna är ganska enkla: ju mer förnybar energi i företagets elmix desto högre i rangordningen. Ju mer fossila bränslen eller kärnkraft, desto sämre. Årets upplaga av rankningen visar även hur de olika företagen rört sig sedan sist, om någon förbättring eller försämring har skett.

Syftet med rankningen är att ge en överskådlig bild över hur det faktiskt ligger till med mängden förnybar el hos olika företag – elbolagens gröna marknadsföring stämmer inte alltid överens med verkligheten.

– Att som konsument välja i djungeln av fler än hundra elbolag är inte det lättaste, inte minst om man vill göra ett medvetet val. Men att välja ett bolag som enbart säljer 100% förnybar el tar varken särskilt mycket tid eller är särskilt krångligt. Däremot sänder det en signal till branschen att om man vill hänga med i utvecklingen är det förnybar el som gäller, säger Martina Krüger.

Jämförelser med andra elprisrankningar visar att förnybar el inte behöver vara dyrare. Flera bolag som ligger bra till i Greenpeace rankning ligger också bland de bästa i t.ex. Villaägarnas prisrankning.

Källa: Greenpeace