Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lång rad dödsfall på Dramaten

Skulptur från Nurnberg, Tyskland Foto: Wikimedia

”– Det är midnatt! – Så må det ske! – Lotte! Lotte, farväl! Farväl! (Ett skott hörs.)”
Ur: J. W. von Goethes ”DEN UNGE WERTHERS LIDANDEN”

Konstnären Pablo Bronstein iscensätter några av de mest minnesvärda dödsfallen ur den europeiska litteraturen på Dramaten. Det sker i formen av en performance där dessa dödsfall spelas upp ett efter ett: Räkna med ett mord i minuten! Till sin hjälp har han skådespelarna Danilo Bejarano, Peter Engman och Janna Granström samt Dramatens dramaturg Jacob Hirdwall. Kapellmästare: Göran Martling.

Pablo Bronstein är född 1977 i Buenos Aires men bor och verkar i London. Han arbetar främst med teckning och performance. På utställningen Scenväxlingar på Bonniers konsthall medverkar han med den tio meter långa teckningen Design för en magnifik servis i förgyllt silver med triumfbågar interfolierade på obestämda avstånd. Pablo Bronstein har skapat uppmärksammande performance både i gallerirum, utomhus och på teatrar. Hans verk har visats på flera stora museer runt om i världen, som Metropolitan Museum i New York och Tate Britain i London.

Denna performance ingår i projektet Scenväxlingar, ett samarbete mellan Dramaten& och Bonniers Konsthall som genom utställning, samtal och performance under hösten uppmärksammat hur samtidskonsten använder sig av scenkonst.

Dramaten& Berömda dödsfall ur den Europeiska litteraturen

Lejonkulan
3 december kl 20.00,
4 och 5 december kl 18.00
11 december kl 17.00,
12 december kl 15.00

Mer ur Scenväxlingar
Inom ramen för Scenväxlingar arrangeras även Dramaten& teatern & konsten: Samtida Scenväxlingar, ett internationellt seminarium om mötet mellan konst och teater. (27 nov kl. 15.30 – 18.00, Målarsalen)

Pablo Bronstein och Ragnar Kjartansson medverkar också i ett öppet samtal. (2 dec, kl 18-19, Tornrummet).

Ett annat performance inom ramen för Scenväxlingar är Ragnar Kjartansson Kammarspel där två skådespelare under tre timmar upprepar sin dialog gång på gång med små justeringar. Publiken är välkommen att gå in och ut ur salongen under föreställningen. Medverkande: Thomas Hanzon och Thérese Brunnander. (4 dec, kl 19.30, Stora scenen)

Källa: Dramaten