Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Årets julkalender utspelar sig i snuskungens slott

Foto: Stena Fastigheter

Årets julkalender ”Hotell Gyllene Knorren” handlar om familjen Rantanen, som lämnar det stressiga storstadslivet och köper ett hotell mitt ute på landet. Fastigheten där julkalendern spelades in kallas för Ljunglöfska slottet, och ägs av Stena Fastigheter Stockholm.

Det vackra slottet, i Blackeberg stax utanför Stockholm, används idag för hotell- och konferensverksamhet. Ett samarbete med SVT gjorde det möjligt att spela in årets julkalender på slottet – som passar perfekt för julstämning och mystiska händelser.

– Vi tycker att det är otroligt roligt att få vara en del av projektet och att vår fastighet fick vara med, säger Tord Porsblad, projektutvecklare hos Stena Fastigheter Stockholm.

Med anor från 1800-talet

Knut Ljunglöf var vid 1900-talets början Europas största snusproducent. I mitten av 1800-talet köpte han stora områden med mark i Blackeberg utanför Stockholm. Där byggde han 1893 en stor villa, som kom att kallas Ljunglöfska slottet på grund av det påkostade och palatsliknande utseendet. Runt villan anlades en vidsträckt park med sällsynta träd som bl a lärkträd, cypress, blodbok och kinesisk apel.

– Vi köpte Ljunglöfska slottet år 2000, berättar Tord Porsblad, projektutvecklare. Runt om slottet finns det byggnader som är ritade av den välkända arkitekten Hakon Ahlberg, så det är ett område med mycket historia.

Källa: Stena Fastigheter