Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Julhandeln slår inte rekord

Varje år möts vi av nyheten att julhandeln sätter nya rekord. Beloppen sägs ständigt öka. I själva verket har nivån legat konstant i närmare 20 år. Orsaken är att summan som rapporteras inte är justerad för inflation, utan mäts i löpande priser.

– Julens konsumtion ifrågasätts av tillväxtkritiker. Vi på Timbro är för tillväxt och framsteg, och ser ett värde i att debatten kan föras utifrån fakta, säger Lydiah Wålsten, ansvarig för Miljö, tillväxt och konsumtion på Timbro.

Ett ytterligare problem med julhandelsdebatten är att den inkluderar all detaljhandelsomsättning under december månad. Det gör att även helt vanliga inköp, såsom mat och kläder, räknas in i beloppet.

– I år sägs det att vi julhandlar för 6 900 kronor. Men i själva verket är det bara 1 600 kronor mer i december jämfört med en vanlig månad.

I rapporten Julhandelns eviga uppgång? granskas de vanligast förekommande argumenten mot konsumtion och tillväxt. I rapporten bemöts påståenden från bland andra Buy Nothing Day, Naturskyddsföreningen, Fredrik Reinfeldt och några kända nationalekonomers syn på shopping och julklappar.

Källa: Tibro