Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ministrarna överens om minskade utsläpp för lätta lastbilar

Foto: Wikimedia

Miljörådet i Bryssel godkände en överenskommelse mellan rådet och Europaparlamentet om minskade koldioxidutsläpp för lätta lastbilar. Vidare kom miljöministrarna överens om nya krav på biocidprodukter och diskuterade utfallet av klimatmötet i Cancun. Rådsmötet hölls den 20 december.

Uppföljning av klimatmötet i Cancun

Miljöministrarna gav en första reaktion på utfallet av och vägen framåt efter FN-klimatkonferensen i Cancun i början av december. Rådet ansåg att resultatet av Cancun-konferensen var positivt men att mycket arbete återstod för att slutföra ett avtal vid FN:s klimatmöte i Durban i Sydafrika i slutetav nästa år. Sverige ansåg att resultatet av Cancun var bättre än förväntat och att det var nödvändigt att upprätta förtroendet för FN-processen och lägga grund för större utsläppsminskningar. Mycket arbete återstår dock och EU måste utveckla sin ledande roll, poängterade Sverige.

Minskade utsläpp från lätta lastbilar

Miljöministrarna godkände ett kompromissförslag mellan rådet och Europaparlamentet om minskade koldioxidutsläpp från lätta lastbilar. Kompromissen innebär ett tak på 147 g/km koldioxidutsläpp till år 2020 och infasning av ett medelfristigt mål på 175 g/km mellan åren 2014 och 2017. Sverige välkomnade överenskommelsen men hade velat se se en högre ambitionsnivå. Nu återstår ett formellt beslut av både rådet och parlamentet. Förordningen kompletterar nu gällande regler för utsläpp från nya personbilar.

Nya krav på biocidprodukter

En politisk överenskommelse uppnåddes om en förordning om säkrare biocidprodukter – utsläpp på marknaden och användning av dessa produkter. De nya kraven innebär att vissa farliga aktiva substanser nu kan uteslutas ur biocidprodukter och att även behandlade varor omfattas. Sverige stödde starkt förslaget som ska ge ett ökat skydd för människor och miljö.

Biologisk mångfald – uppföljning Nagoya

Rådet antog slutsatser om resultatet och uppföljning av det tionde partsmötet under konventionen om biologisk mångfald i Nagoya. I fokus står bland annat en ny strategisk plan biologisk mångfald för åren 2011-2020, mobilisering av finansiella resurser och ett bindande protokoll för tillträde och vinstdelning vid utnyttjande av genetiska resurser.

GMO

Kommissionens förslag om att tillåta medlemsländerna själva att besluta om att förbjuda odling av genmodifierade grödor diskuterades även. Stor oenighet råder bland medlemsländerna. Sverige avvaktar kommissionens nya riktlinjer för miljöriskbedömning av GMO, en rapport om socioekonomiska konsekvenser av GMO-användning och förslag om tröskelvärde för inblandning av GMO i utsäde som är fritt från GMO. Sverige emotser även klarlägganden om förslaget strider mot reglerna för den inre marknaden och WTO.

Hållbar produktion och konsumtion

Slutsatser antogs om en hållbar materialanvändning och hållbar konsumtion och produktion, som ett bidrag till ett resurseffektivt Europa. Kommissionen förväntas komma med ett meddelande om resurseffektivitet före sommaren år 2011.

Förbättrad miljöförvaltning

Rådet antog slutsatser om förbättrad miljöförvaltning. Slutsatserna utgör tillsammans med slutsatserna om resurseffektivitet ett inspel till kommissionens flaggskeppsinitaitiv inom EU2020-strategin om omställningen till en resurseffektiv och koldioxidsnål ekonomi. Sverige uppmanade vid mötet kommissionen att komma med ett nytt ambitiöst sjunde miljöhandlingsprogram.

Källa: Regeringskansliet