Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Julfrid på USA-börserna

De amerikanska börserna visade blandade rörelser på torsdagen. Omsättningen var låg och rörelserna små. Dagens makrostatistik kom sammantaget in i linje med förväntningarna.

Vid 16.15 var Dow Jones Industrial Average upp 0,1 procent till 11.572. S&P 500 sjönk 0,1 procent till 1.258 medan Nasdaq Composite gick ned 0,1 procent till 2.668.

Omsättningen på New York Stock Exchange var låga 120 miljoner aktier, medan den var 270 miljoner aktier på Nasdaq. ”Aktiemarkanden har stigit för högt, för snabbt. Många undrar hur högt den kommer att stiga innan en nedgång. Ekonomiska data var på det hela taget bra men inte extremt positivt. Det kan förklara den svaga reaktionen från investerare. Det är även press på råvarorna, vilket tynga dagens tunna handel”, sade James Paulsen, chefsstrateg på Wells Capital Management, till Bloomberg News.

Inom Dow Jones tyngde Bank of America med en nedgång på 1,6 procent.

Alcoa steg 2,4 procent till 15:51 dollar. Jim Cramer skrev på Thestreet.com att Alcoa kan komma att köpas upp för 22 dollar per aktie på grund av en stigande efterfrågan på aluminium, enligt Bloomberg News.

Pride ökade 3,8 procent. Norska Dagens Näringsliv rapporterade att Seadrill kan komma att lägga ett bud på Price.

Micron Technology sjönk 3,1 procent sedan datachiptillverkaren rapporterat sämre än väntat för första kvartalet.

Det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna steg till 74,5 i december jämfört med 71,6 månaden före. Preliminärt angavs december-index till 74,2. Analytikerna hade väntat sig ett utfall på 74,5, enligt Bloomberg News. Före öppningen kom statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 3.000 personer till 420.000 personer, under vecka 50, jämfört med föregående vecka. Analytiker hade räknat med 420.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News.

Orderingången på varaktiga varor i USA sjönk med 1,3 procent i november, jämfört med månaden före, enligt data från US Census Bureau. Analytikerna hade räknat med att orderingången skulle sjunka med 0,5 procent. De privata inkomsterna i USA steg med 0,3 procent i november, jämfört med föregående månad. Samtidigt ökade privatkonsumtionen med 0,4 procent från månaden före, enligt det amerikanska handelsdepartementet. Analytiker hade räknat med att inkomsterna skulle ha stigit 0,2 procent och att konsumtionen skulle ha stigit 0,5 procent.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 5 punkter till 3,39 procent.

Källa: Direkt / Affärsvärlden