Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Draman kring Pakistans hädelselagar

På måndagskvällen gick Bilawal Bhutto Zardari, son till den mördade Benazir Bhutto och Pakistans nuvarande president Asif Ali Zardari, till angrepp mot de som stödjer den livvakt som förra veckan mördade Punjabs guvernör Salmaan Taseer. Detta rapporterar BBC.

Salman Taseer mördades av sin egen säkerhetsvakt Malik Mumtaz Hussein Qadri efter att han uttryckt kritik mot Pakistans hädeslelagar. Taseer hade bland annat besökt den kristna kvinnan Asia Bibi som sitter fängslad dömts till döden för att ha hädat mot islam enligt dessa lagar. Enligt franska Le Monde ska Asia Bibi ha anmälts efter att ha kommit i konflikt med en grupp muslimska kvinnor som ifrågasatt om det var accepterbart att en muslim tar emot vatten som hämtats av en kristen kvinna -alltså henne själv. Asia Bibi ska då ha sagt: ”-Jesus dog på korset för våra synder, vad har Mohammed gjort för er?” Det är denna fråga som ligger till grund för dödsdomen mot Asia Bibi enligt de Pakistanska hädelselagarna. När guvernören Tasreen ifrågasatte detta blev han själv mördad av sin egen säkerhetsvakt.

Säkerhetsvakten Asif Ali Zardari, som själv erkänt mordet, hyllades enligt AsiaNews.it offentligt under söndagen av omkring 50 000 människor i Pakistan i ett uppbåd som organiserats av radikala muslimska ledare. Ledarna presenterade Taseers mördare som ”Islams hjälte”. Under demonstrationen sa en av talarna -Fazlur Rehman, ledare för den pro-talibanska organisationen Jamiat Ulema Islam, att Taseer ”var ansvarig för sitt eget mord” eftersom han hade kritiserat lagen. Andra talare ska sagt att hädelselagen är ”gudomlig” och uppmanat massan att marschera till Pakistans huvudstad Islamabad.

Deccan Herald informerar om att de officiella antalet personer som sitter fängslade i Punjab för brott mot hädelselagen just nu är 131. Elva av dessa har dömts till döden och att Asia Bibi är den första kvinnan som fått dödsdom enligt denna lag. Vidare beskriver Deccan Herrald att även om ingen av dödsdomarna enligt lagen ännu verkställts, har 35 personer inklusive guvernören Taseer, som anklagats för hädelse eller försvarat de som anklagats för hädelse mördats mellan 1990 och 2011. De har antingen blivit offer för utomrättsliga avrättningar eller hittats döda under omständigheter som väckt misstanke.

Under måndagskvällen talade Bilawal Bhutto Zardari, vars mor var den första kvinnliga regeringschefen i ett muslimskt land och mördades av en självmordsbombare 2007, till de sörjande som hade samlats utanför Pakistans ambassad i London för att hylla den mördade guvernören. Han kritiserade de 50 000 som samlats för att hylla Taseer mördare: ”-Dessa personer är de verkliga hädarna”, sade han uppger BBC.