Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Foton första ägodelen att rädda ur brinnande hus – men få har kopior utanför hemmet

Foto: Wikimedia

Svenskarna älskar sina foton. På frågan om vilken sak i hemmet man skulle rädda om det börjar brinna svarar hela 44 procent av svenska folket ”fotoalbum/foton”. Hemdatorerna fylls med allt fler digitala bilder. Ändå är det bara fyra procent som säkerhetskopierar innehållet på en plats utanför hemmet. Det visar en undersökning* från Folksam.

Foton är en ägodel som ligger svenskarna varmt om hjärtat. Mer än varannan svensk är orolig att förlora foton och andra dokument i datorn. Näst efter foton är det datorn eller den externa hårddisken som flest skulle rädda från lågorna (31 procent).

– Foton har ett stort affektionsvärde och att förlora dem i till exempel en brand skulle vara en katastrof för de flesta människor. Det är något som inte går att ersätta i pengar. Att förvara kopior av de digitala bilderna utanför hemmet är något jag verkligen rekommenderar, säger Maria Lyrevik, sakskadechef Folksam.

Sedan Folksam senast undersökte saken 2007 har svenskarna blivit allt bättre på att säkerhetskopiera innehållet på sina hemdatorer. Då var det 64 procent som säkerhetskopierade foton och andra dokument. Enligt Folksams undersökning har den siffran nu stigit till 87 procent.

Problemet är att endast 4 procent av svenskarna lagrar sina säkerhetskopior utanför hemmet. Mer än varannan svensk är också orolig för att förlora foton och andra dokument i hemdatorn, och 30 procent uppger att de någon gång förlorat innehåll i hemdatorn.

– Den säkraste lösningen för att skydda innehållet i hemdatorn är att lagra en säkerhetskopia på en extern server eller annan säker plats utanför hemmet. Annars finns risk att både originalet och säkerhetskopian förstörs om man drabbas av exempelvis brand eller stöld, säger Maria Lyrevik.

Idag finns ett antal företag som erbjuder lösningar för extern lagring av säkerhetskopior. Folksam erbjuder till exempel tjänsten Digitalt bankfack för hemförsäkringskunder i samarbete med Storegate. De flesta internetleverantörer erbjuder också lösningar för extern lagring av foton och andra digitala dokument.

* Undersökningen genomfördes under november 2010. Totalt har 4 190 personer (cirka 200 i varje län) deltagit i undersökningen. De som svarat är mellan 16 och 93 år, hälften är män och hälften kvinnor. Fältarbetet utfördes av Synovate Sweden på uppdrag av Folksam genom Norstats guldpanel. Folksam ansvarade för frågekonstruktion samt bearbetning av denna.

Källa: Folksam