Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska Röda Korset välkomnar beslut i Europadomstolen

Europadomstolen har idag slagit fast att ett återsändande av asylsökande till Grekland bryter mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Svenska Röda Korset hälsar domstolens ställningstagande med stor tillfredsställelse.

Domen avser en afghansk medborgare som rest in i EU via Grekland och därefter rest till Belgien där han sökt asyl. I enlighet med huvudregeln i Dublinförordningen ska en ansökan om asyl inlämnas i det första EU-land en sökande kommer till. De belgiska myndigheterna har därför återsänt den sökande till Grekland där han utsatts för omänsklig och förnedrande behandling och där han efter att ha suttit i förvar släppts och levt på gatan utan något som helst materiellt stöd vilket strider mot artikel 3 i Europakonventionen. Han har inte heller haft möjlighet att överklaga beslut i processen varför ärendet också bryter mot artikel 13 i samma konvention.

Svenska Röda Korset har vid många tillfällen framhållit att antagandet att en person får samma behandling oavsett var inom EU som hans eller hennes asylansökan lämnas in – inte stämmer. Dublinsystemet måste därför ändras. När det gäller Grekland måste EU-länderna nu stoppa alla avvisningar dit tills ett säkert och humant asylsystem byggts upp där. Flera länder, däribland Sverige, har också, redan innan domen, upphört med överföringar till Grekland vilket vi ser positivt på.

Dublinförordningen bygger på grundtanken att den asylsökande ska få samma prövning av sin asylansökan oavsett var inom unionen den behandlas, men idag ser verkligheten helt annorlunda ut.. Bedömningen av samma asylskäl kan i skilda EU-länder utfalla helt olika. Det finns idag stora skillnader i rättssäkerheten för asylsökande i olika europeiska länder men också stora skillnader i mottagningsvillkor och situationen efter att eventuellt skydd erhållits.

För närvarande diskuterar EU-kommissionen, EU:s regeringar och EU-parlamentet som bäst hur Dublinförordningen ska reformeras. Svenska Röda Korset har också gett sina kommentarer till hur vi vill att Dublinförordningen ska ändras. Som ett första steg i den förändringen stöder vi att det inrättas en möjlighet att stoppa överföringar av asylsökande till medlemsländer som inte kan garantera en fullständig och rättssäker prövning av ett asylärende samt ett mottagande med fullgod standard.

Källa: Röda korset.