Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bemanningsutredningen föreslår uthyrningslag

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström Foto: Johan Ödmann

Bemanningsutredningen har i dag överlämnat betänkandet ”Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige” (SOU 2011:5) till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Utredaren föreslår att bemanningsdirektivet genomförs i en ny lag om uthyrning av arbetstagare.

– Befintlig svensk rätt garanterar inte uthyrda arbetstagare samtliga rättigheter i bemanningsdirektivet. Inte heller är det möjligt att genomföra bemanningsdirektivet endast genom kollektivavtal av svensk modell, säger särskilde utredaren Birgitta Nyström.

Utredaren föreslår att till uthyrningslagen förs vissa regler som i dag är intagna i lag (1993:440) om privat arbetsförmedling och uthyrning av arbetskraft. Den sistnämnda lagen kommer därefter endast att reglera privata arbetsförmedlingar.

– Den nya lagen om uthyrning av arbetstagare kommer först och främst att garantera uthyrda arbetstagare minst samma grundläggande arbets- och anställningsvillkor som de skulle ha erhållit om de anställts direkt i inhyrningsföretaget för att utföra samma arbete. Likabehandlingsprincipen får i vissa fall frångås i kollektivavtal, under förutsättning att det övergripande skyddet för arbetstagare respekteras, säger Birgitta Nyström. Likabehandlingsprincipen får också frångås om den uthyrde arbetstagaren är tillsvidareanställd och får lön mellan uthyrningsuppdragen.

Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag ska vara implementerat av samtliga EU:s medlemsstater senast den 5 december 2011.

Källa: Regeringskansliet