Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

World Economic Forum startar

Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Regeringskansliet

Från och med onsdagen den 26 till och med 30 januari hålls World Economic Forums årliga toppmöte i Davos i Schweiz. Forumet engagerar ledare inom olika fackområden för att diskutera hur situationen i världen ska förbättras. Från den svenska regeringen deltar Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Carl Bildt och Gunilla Carlsson. Temat för årets sammankomst är ”Shared Norms for the New Reality”. Årets möte är det 41:a i ordningen och närmare 35 stats- och regeringschefer, ett stort antal ministrar och närmare 900 CEOs med flera väntas delta.

World Economic Forum är en oberoende organisation som engagerar globala ledare inom olika fackområden för att diskutera hur situationen i världen ska förbättras. Under mötet i Davos kommer världsledare och entreprenörer arbeta tillsammans för hitta nya innovativa lösningar och strategier för att hantera globala utmaningar.

Temat för årets sammankomst är ”Shared Norms for the New Reality”. Ett tema som kommer att diskuteras är ekonomisk krishantering.

Regeringen.se mötte statsminister Fredrik Reinfeldt för att ställa några frågor inför toppmötet.

Vad har du för förväntningar på mötet i Davos?

– Att deltagarna ska få möjlighet att diskutera våra gemensamma samhällsutmaningar. En av de fortsatt viktigaste frågorna är hur vi ska hantera den ekonomiska krisen. Vad behöver göras för att vi ska stå bättre rustade vid framtida kriser? Hur ska vi kunna skapa tillväxt i våra ekonomier igen? Man kommer att ägna en hel session i Davos åt att diskutera erfarenheterna från de nordiska länderna, vi som fäst stor vikt vid sunda offentliga finanser och strukturella reformer för att kunna stå emot ekonomiska kriser i framtiden. Jag märker att det finns ett särskilt stort intresse kring vad som ligger bakom de ekonomiska framgångarna i Sverige den senaste tiden.

Vad är din roll under dagarna?

– Jag kommer att moderera en diskussion om en ny global tillväxtmodell. Tillsammans med mina kollegor från de nordiska länderna kommer jag att delta i en session för att diskutera våra erfarenheter av ekonomisk kris och reformer och tillväxt i Norden. Därutöver deltar jag i en diskussion om reformer av det internationella monetära systemet och i ett seminarium för att stämma av läget så här 20 år efter FN:s Rio-konferens om hållbar utveckling. Och så kommer jag att passa på att få till möten med ett antal andra stats- och regeringschefer som också befinner sig i Davos.

Vilka är de viktigaste frågorna som kommer att diskuteras?

– Jag tror att mötet kommer att domineras av den ekonomiska krisen och vad som behöver göras för att vi ska få igång den ekonomiska tillväxten så fort som möjligt. Läget är särskilt allvarligt inom EU, där medlemsländerna ju vidtar olika åtgärder för att komma till rätta med de ekonomiska problemen. Mötet i Davos äger rum en dryg månad efter FN:s klimatkonferens i Cancún i Mexiko. Det kommer man också att diskutera. Hur kan vi gå vidare för att nå framsteg på klimatområdet inför nästa klimatkonferens i Durban i Sydafrika i slutet av 2011?

Fyra statsråd kommer att närvara. Vad är viktigt att förmedla för bild av Sverige?

– Den bild av Sverige som redan håller på att växa fram är att vi är ett modernt, reformvänligt, framåtblickande och konkurrenskraftigt land som har gått stärkt ur den ekonomiska krisen. OECD presenterade en rapport förra veckan som jämförde svensk ekonomi med Pippi Långstrump; liten men stark. Det är den bilden många har av Sverige utomlands och det tycker jag att vi ska vara stolta över och fortsätta bejaka.

Vad hoppas ni att mötet ska ge för resultat?

– Jag hoppas att fler länder ska inse vikten av sunda finanser, en ekonomi i god ordning och reformer för att kunna möta den globala konkurrensen. Det här lärde vi oss i Sverige efter den ekonomiska krisen i början av 1990-talet och den erfarenheten har vi dragit nytta av de senaste åren.

Källa: Regeringskansliet