Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Faxen – en trotjänare som fortfarande är i tjänst men som inte är oersättlig

Användningen av traditionell fax bland företag, organisationer och myndigheter är relativt stor men troligen inte nödvändig, det visar en utredning av faxanvändningen i landet som kommunikations­myndigheten PTS beställt.

Scannern och e-post ersätter den traditionella faxens funktion, vilket inneburit att behovet av traditionell fax kontinuerligt minskar. De som ändå vill kommunicera med avsändare och/eller mottagare som använder traditionell fax, kan använda e-post via en faxtjänst. Alla som har en Internetuppkoppling kan således ersätta den traditionella faxen. De alternativa faxtekniker som finns på marknaden, till exempel faxtjänst och faxmodem, har inte fått något större genomslag och få känner till möjligheten att skicka fax via mobilnätet.

Det verkar inte finnas några lagar och regelverk som ställer krav på användning av fax. Däremot finns det ofta interna riktlinjer, tradition, inarbetade arbetssätt, okunskap och ovilja till investeringar som bidrar till att faxen fortfarande är vanligt förekommande. i alla fall bland större företag.
Faxandet i siffror

Av Sveriges företag, organisationer och myndigheter är det 67 procent som använder sig av traditionell fax minst någon gång per vecka. Ju fler anställda, desto oftare används traditionell fax som kommunikationsmedel. Mer än hälften av de med mer än 50 anställda använder traditionell fax dagligen. Bland enmansföretag är det enbart 9 procent som använder fax dagligen och i gruppen 1-4 anställda är andelen 14 procent. Bland privatpersoner är det 18 procent som någon gång använder traditionell fax för privata ärenden. I åldersgruppen 16-30 år är motsvarande siffra 9 procent.

Rapporten ”Användning av fax inom olika delar av samhället” har tagits fram av Stelacon på PTS uppdrag. Syftet är att utreda i vilken utsträckning fax används i dag och vilka alternativ till traditionella faxtjänster som finns. Bakgrunden är att möjligheten att skicka och ta emot fax är en samhällsomfattande tjänst som lagen om elektronisk kommunikation säger att alla stadigvarande bostäder och fasta verksamhetsställen ska ha rätt till. Lagen ställer dock inte krav på vilken teknik som ska användas.

Källa: PTS.