Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förintelsens minnesdag uppmärksammas

Förintelsens minnesdag äger rum den 27 januari. Foto: Forum för levande historia/Thomas Karlsson

Torsdag den 27 januari äger Förintelsens minnesdag rum. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer och samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades år 1945. Flera statsråd i regeringen deltar under minnesdagen i Stockholm.

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer och samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades år 1945. FN deklarerade år 2005 denna dag som en internationell minnesdag över Förintelsens offer. Sedan år 1999 är dagen en nationell minnesdag.

Minnesdagen uppmärksammas med ceremonier, tal, fackeltåg och utställningar över hela världen i en årlig manifestation för att bekämpa intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. På flera platser i Sverige framträder överlevande tillsammans med barnbarn till andra överlevande.

EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson håller tal

På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm arrangeras en officiell ceremoni av Forum för levande historia. EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson kommer att hålla tal inför överlevande, representanter från riksdag och regering, ambassadörer och representanter från MR-organisationer och kulturinstitutioner. Senare på kvällen deltar hon även som gäst vid en minneshögtid i Stockholms Stora Synagoga.

Även arbetsmarknadsminister Hillevi Engström kommer att delta i den officiella ceremonin och i kvällens minneshögtid. Barn- och äldreminister Maria Larsson deltar också i minneshögtiden på kvällen och integrationsminister Erik Ullenhag kommer att tala under minneshögtiden i Stockholms Stora Synagoga.

Källa: Regeringskansliet