Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Curling: VM-biljetter på spel vid SM-veckan i Sundsvall

Gärdehovs sportcenter Foto: Wikimedia

För curlingen står det VM-biljetter på spel när det svenska seriemästerskapet avgörs under SM-veckan i Sundsvall. Men först skall de sista matcherna i elitserierna för damer och herrar spelas onsdag t o m fredag. På lördag startar slutspelen om de svenska seriemästerskapen och vinnarlagen i söndagens finaler blir Sveriges VM-lag 2011.

Först ut på isen i Gärdehovs ishall blir 12 av de 16 elitserielagen herrar. Här finns en klar storfavorit, Karlstads OS-lag Niklas Edin som vann EM 2009. Laget tog full pott i de tio första seriematcherna i Karlstad och har två vinsters marginal till tvåan, Härnösands lag Prytz. Med i serietoppen finns också östersundsklubben Lits svenska juniormästarlag Lindström, Sundbybergs SM-guldlag 2008, Mabergs samt överraskningen, Stocksunds lag Nyberg. Fjolårets VM-lag Sundsvall med Per Carlsén skuggar på en delad sjätteplats och blir att räkna med i slutspelsstriden.

På damsidan har de åtta lagen kvar att spela sju seriematcher i Sundsvall före slutspelet för de fyra främsta lagen. Inför SM-veckan leder dubbla OS-guldmedaljören Anette Norberg med sitt nya lag Team Ahlmarks från Karlstad med sju vinster av åtta möjliga. Enda förlusten kom mot nykorade europamästarinnorna från Skellefteå i lag AllTele, Stina Viktorsson. Det laget delar andraplatsen med Sundbybergs unga lag Anna Hasselborg, båda med sex vinster. Sedan är det ett hopp till två lag med fyra vinster, Granit-Gävles lag EGA och Härnösands Frida Jonasson.

De båda slutspelen har s k pagemodell vilket betyder att de två bästa serielagen möts i semifinal 1. Segraren går direkt till final medan förloraren i semifinal 2 möter segraren i mötet mellan serietrean och fyran.

Elitseriernas avslutning och slutspelen om svenska seriemästerskapet bevakas av Sveriges Television som till helgen öppnar Vinterstudion i Sundsvall för att spegla de nationella vintermästerskapen. SM på skidor får naturligtvis den största uppmärksamheten men TV sänder direkt från båda curlingfinalerna på söndag samt bevakar semifinaler i SVTPlay, web-TV. Här finns också Curlingkanalen för sändning av en match i varje seriepass från onsdag.

Källa: Svenska Curlingförbundet