Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bloggfällorna

 

Källa: wikimedia
Foto: wikimedia

1. I sin blogg skriver han eller hon att man gärna ”recenserar” grejer och signalerar rent allmänt att man kan tänka sig att skriva positivt om sådant man gillar.

Skickar företaget en vara vid ett enstaka tillfälle är den produkten inte skattepliktig. Det gäller särskilt om bloggaren inte ens bryr sig om att hämta ut paketet eller inte utnyttjar exempelvis ett presentkort.

2. Bloggaren hämtar ut paketet och använder varan/tjänsten och får behålla den. Bloggaren skriver sedan om varan eller tjänsten på sin blogg.

Skattepliktigt.Detta alldeles oavsett om man skriver positivt eller negativt om varan/tjänsten.

3. Om bloggaren hämtar ut varan och använder den (till exempel ett klädesplagg) eller använder tjänsten men utan att nämna det på sin blogg. Alternativt att bloggaren ger bort varan eller tjänsten.

Skattepliktigt. Bloggaren har ju tillägnat sig en produkt utan att betala med egna skattade medel, resonerar Skatteverket.

Undantag: a) Om bloggaren returnerar produkten. b) Om bloggaren kan visa att det han eller hon har fått inte är värt så mycket att man har fått lägre levnadskostnader tack vare presenterna.

4. Bloggaren lottar ut prylar på sajten.

a) Skattepliktigt.Bortsett från att själva lotteriet kräver tillstånd från Lotteriinspektionen, så får varan eller tjänsten exponering på bloggen och därmed anser Skatteverket att det som lottas ut ska vara skattepliktigt. Förutsättningen är också att det är bloggarens initiativ att arrangera utlottningen.

b) Inte skattepliktigt. Om den som skickat presenten har till syfte att prylen ska lottas ut. Då har ju företaget inte haft för avsikt att ge bloggaren prylen, resonerar Skatteverket.

5. Bloggaren arrangerar tillsammans med ett företag en tävling. Den som vinner får en produkt av företaget. Båda parter tjänar på upplägget – bloggaren lockar tävlingssugna läsare och företaget får exponering för sina produkter. Bloggaren får ersättning i form av produkter från företaget, eller pengar.

Skattepliktigt i båda fallen.

6. Bloggaren får rabatt på produkter från företaget.

Skattepliktigt.Utnyttjas rabatten ska värdet av rabatten tas upp till beskattning. Det saknar betydelse hur stor rabatten är i kronor. Rabatten beräknas utifrån marknadsvärdet på varan.

7. Bloggaren blir sponsrad och får exempelvis välja kläder från företagets sortiment och kan beställa varor från företaget utan att behöva betala.

Skattepliktigt.När produkterna får reklam i bloggen (genom att bli omskrivna) innebär det betalning för en motprestation.

Källa: Skatteverket.