Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bredare utbud av elektroniska hjälpmedel

Kommunikationsmyndigheten PTS har fått i uppdrag av regeringen att, tillsammans med Hjälpmedelsinstitutet (HI), stimulera landstingen att erbjuda ett bredare utbud av elektroniska kommunikationshjälpmedel. Det skulle innebära en ökad valfrihet för användarna.

Målet är att döva, dövblinda och personer med talskada eller grav hörselnedsättning ska ha större möjlighet att påverka vilket hjälpmedel de ska använda.

Regeringsuppdraget innebär att PTS och HI ska driva en försöksverksamhet under 2011 och 2012. Produkter som riktar sig till allmänheten, som exempelvis bildprogrammet Skype och smarta mobiltelefoner, ska testas för att undersöka om de kan fungera som hjälpmedel. Hur den tekniska supporten och utbildningen ska gå till vid användningen av en sådan produkt ska också utvärderas.

De bild- och texttelefonitjänster, som i dag erbjuds av PTS, ska i ökad utsträckning göras tillgängliga i konsumentprodukter.

Uppdraget ska genomföras i samråd med Sveriges Kommuner och Landsting, Myndigheten för handikappolitisk samordning (Handisam) och handikapporganisationer.

Källa: PTS