Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konsumenter i Europa blir lurade

Skogsinventering Foto: Hans Sundström

 

 

Den svenska modellen i skogen fungerar inte. Det kan Naturskyddsföreningen visa idag i den nya rapporten ”Under the Cover of the Swedish Forestry Model”. Under fyra somrar har föreningen dokumenterat den svenska skogsbruksmodellen. Resultatet visar att biologiskt värdefulla skogar med hotade arter systematiskt huggs ner. Det är kunder och konsumenter i Europa oftast är helt omedvetna om.

Internationellt marknadsförs den svenska skogsbruksmodellen, som bygger på kalhyggen med viss naturhänsyn, som det hållbara alternativet. I praktiken har dock modellen lett till en stor utarmning av skogens ekosystem, eftersom den tillåter att artrika och biologiskt värdefulla naturskogar omvandlas till homogena och likåldriga trädplantage. Trots att den svenska skogen genomgår ett ekosystemskifte fortsätter kalavverkningen av värdefulla skogar i en mycket hög takt.

– Sverige ser idag ut att misslyckas med att uppnå miljömålet ”Levande skogar”. Det internationella avtalet om skydd av 17 procent av ekologiskt representativa och väl sammanhållna ekosystem är redan idag mycket svårt att uppnå när det gäller produktiv skogsmark. Skogsvårdslagen tillåter både avverkning av fjällnära urskogsområden och av biologiskt viktiga nyckelbiotoper och det leder till en fragmentering av värdefulla skogar, säger Karin Åström, vice ordförande, Naturskyddsföreningen.

Rapporten ”Under the Cover of the Swedish Forestry Model” är en uppföljning av förra årets rapport ”Cutting the edge – the Loss of Natural Forests in Sweden”.  Den bygger på flera års fältarbete i länen Gävleborg, Dalarna, Värmland, Jämtland-Härjedalen, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, där Naturskyddsföreningens ideellt aktiva har dokumenterat en stor mängd avverkningar av dokumenterat skyddsvärda skogar. Trots att antalet rödlistade skogslevande arter har ökat så har antalet avverkningsanmälningar av skogar av nyckelbiotopsklass och med hotade arter inte minskat.

– Resultaten av våra fältbesök är mycket nedslående. Trots att de stora bolagen har fått förhandsinformation om vilka skogar som har höga naturvärden så har ett stort antal av dessa avverkats. Vi har dokumenterat brott mot certifieringen FSC vid återbesök i flera kalhuggna skyddsvärda skogar. Trots att vi under flera år anmält övertramp mot certifieringen har vi sett i fält att våra anmälningar endast lett till mycket marginella förändringar i bolagens skogsbruksmetoder. Därför vill vi vända oss till konsumenterna i Europa för att visa att det svenska virket i många fall härstammar från naturskogar med höga naturvärden, säger Malin Sahlin, skogshandläggare Naturskyddsföreningen

Källa: Naturskyddsföreningen