Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nationellt nätverk för dricksvatten på plats

Foto: Wikimedia

Ett nationellt nätverk för dricksvatten är ett av de viktigaste resultaten av Livsmedelsverkets uppdrag som nationell dricksvattensamordnare.  Nätverket är ett redskap för en sammanhållen planering, krisberedskap och forskning kring Sveriges dricksvattenförsörjning.

Livsmedelsverket fick uppdraget som nationell dricksvattensamordnare 2009. I den första avrapporteringen till regeringen beskrivs de viktigaste resultaten. En bakgrund till uppdraget som nationell dricksvattensamordnare var behovet av ett helhetsperspektiv på dricksvattenförsörjningen från vattentäkt till kran.
– Nätverket samlar flera av de viktigaste aktörerna på dricksvattenområdet.  Nu får vi bättre kraft i arbetet för att nå visionen om en säker dricksvattenförsörjning för Sverige. Mycket arbete återstår – vi kan inte luta oss tillbaka nu, säger Erika Lind, nationell dricksvattensamordnare på Livsmedelsverket.

I nätverket ingår Boverket, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Socialstyrelsen, Sveriges geologiska undersökning, Vattenmyndigheterna, branschorganisationerna Sveriges kommuner och landsting samt Svenskt Vatten.
Sedan nätverket bildades 2010 har det utvecklat gemensamma styrdokument och genomfört aktiviteter, bland annat en dricksvattenkonferens i januari 2011.

Många aktörer inom dricksvattenkedjan

I 1 800 kommunala vattenverk renas vatten som försörjer drygt 8 miljoner människor. Resterande 1,2 miljoner invånare i landet och lika många i fritidshus får sitt vatten från egna eller gemensamma enskilda brunnar.

Ansvaret inom dricksvattenförsörjningen är delat mellan nationella, regionala och lokala aktörer som myndigheter, varav sistnämnda sorterar under fler än fem olika departement. I rapporten till regeringen framhålls det nystartade nätverket för dricksvatten som det viktigaste verktyget för att komma vidare.

Källa: Livsmedelsverket