Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skolledare behöver inte genomgå introduktionsperiod

Foto: Wikimedia

Riksdagen har nu beslutat att en legitimation för lärare och förskollärare ska införas. Legitimation blir, i de flesta fall, en förutsättning för att få anställas inom skolan utan tidsbegränsning och för att få undervisa. Lärare som vill ha legitimationen måste ha en lärarexamen medan förskollärare ska ha en förskollärarexamen, eller motsvarande äldre examen. Endast legitimerade lärare ska, med få undantag, självständigt kunna sätta betyg. En lärare som inte är legitimerad ska sätta betyg tillsammans med en legitimerad lärare. Nyexaminerade lärare och förskollärare ska dessutom få en introduktionsperiod på minst ett år innan de kan legitimeras.

Om lärare vidareutbildar sig kan legitimationen kompletteras. Går förskollärare kompletterande kurser och blir lärare kan de i stället få en lärarlegitimation utöver sin tidigare förskollärarlegitimation. Ett nytt karriärsteg, lektor, införs också för lärare och förskollärare.

Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2011 och kommer kunna användas fullt ut den 1 juli 2012.
Regeringens ursprungliga förslag innebar att de som har en lärar- eller förskollärarexamen men har varit borta från yrket mer än 6 månader inte skulle få legitimation utan att genomgå en introduktionsperiod. Utbildningsutskottet ansåg inte det rimligt utan valde att ändra förslaget i denna del. Någon tidsgräns är inte längre aktuell utan alla med lärarexamen som har arbetat i skolan ska kunna ansöka om legitimation. Utbildningsutskottet menade att om någon ur denna grupp anses vara mindre lämplig för undervisning så finns möjligheten att i ett senare skede återkalla legitimationen.
Utskottet ändringen innebär således att kravet på en genomförd introduktionsperiod för att kunna få legitimation inte ska gälla lärare eller förskollärare som före den 1 juli 2011 har avlagt behörighetsgivande examen, eller har fått ett behörighetsbevis av Högskoleverket, och har arbetat sammanlagt minst ett läsår eller motsvarande i en eller flera anställningar som lärare eller förskollärare.
Lärare och förskollärare kan ansöka om legitimation till Skolverket. Till ansökan ska bifogas ett yttrande eller intyg över genomförd tjänstgöring. Yttrandet eller intyget ska ha utfärdats av huvudmannen eller av rektorn eller förskolechefen vid den eller de skolor eller förskolor där läraren eller förskolläraren har tjänstgjort.
Sveriges Skolledarförbund krävde redan i sitt remissvar ett undantag från kravet på tidsmässigt näraliggande lärar/förskollärarerfarenhet för de som har tagit anställning som skolledare. Förbundet anser därför att utskottets förändring av förslaget till lärarlegitimation var bra.

Källa: Sveriges Skolledarförbund