Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vem står för Årets Bästa Aprilskämt 2011?

Foto: Wikimedia

Nu är det bara några dagar kvar tills Aprilskämt.se slår upp portarna för den femte omröstningen i ordningen. Under aprils första dygn samlar och presenterar jag, aprilskämtsentusiasten Rickard Eriksson, de bästa aprilskämten i medierna och på webben. Kommer redaktionerna och webbmästarna att överträffa ”aprilskamt.se/visa/261” Västerbottens-Kurirens ”Fyrabarnspappa”, som Aprilskämt.se-besökarna röstade fram som vinnare bland förra årets 117 bidrag?

Tävla med er redaktions aprilskämt
Representerar du en traditionellt medium eller en betydande sajt, glöm inte bort att mejla mig en länk till ert aprilskämt (tipsa@aprilskamt.se). Ju tidigare länken publiceras här, desto fler röster hinner den få.

När ni känner att tillräckligt många blivit lurade; inspirera gärna era läsare att gå in och rösta genom att publicera en länk på er sajt till aprilskamt.se

 

Några snabba frågor till Aprilskämt.se-redaktören Rickard Eriksson:

Varför finns Aprilskämt.se?
– Mitt inbitna aprilskämtsintresse började i tidig ålder, för att riktigt blomma ut när jag som tidigare chefredaktör för LunarStorm, fick förmånen att lura en miljon människor på ett bräde. I ärlighetens namn är jag lika aningslös som alla andra, så man kan se Aprilskämt.se som ett omständigt sätt för mig att aldrig missa när kalenderns mars vänder blad och lurifaxarna väntar på mig runt hörnet.

Vilka komponenter bör ett bra aprilskämt ha?
– Skämtet ska gärna generera en aktiv handling som utmynnar i ett kollektivt avslöjande. Det kan vara att offren ska ta sig till en viss plats dit andra lurade samlas, inser faktum och skäms till tonerna av det gemensamma skrattet.

Aprilskämtet får inte sällan en karaktärsblottande effekt. Några dumma sillar skrattar lite skamset åt att de aningslöst gått i fällan, andra blir fly förbannade för att de gick på’t. Självironi och prestigelöshet är inte alla begåvade med, vilket aprilskämtandet glatt avslöjar.

Vilket är det bästa aprilskämtet?
– Det finns en rad klassiker som alla känner till. Men ska jag inventera mina lite mer bortglömda gömmor så måste jag nämna följande skämt:

När jag var i tonåren blev det lag på att cyklarnas ekrar skulle ha reflexer, något som många var emot av utseende- och kostnadsskäl. En tid efter detta, på 1 april, gick den lokala tidningen Hallands Nyheter ut med en du-har-väl-inte-glömt-artikel med lindrigt övertygande bildmaterial om att lagen fr.o.m. idag även gäller bilfälgar. Av den uppföljande artikeln att döma fick bensinmackarna en oanad efterfrågan på reflexer och undrande frågor kring monteringen. Skämtet var välkomponerat; samlade folk till fysiska platser och spelade på svenskarnas  förmåga att snällt anpassa sig till mer eller mindre tokiga myndighetsbeslut. Och hade jag varit gammal nog att äga bil så hade jag kanske stått där och skämts på en mack.

Känns det inte tramsigt att driva en sajt som bara är aktuell en enda dag  om året?
– Oh ja, Aprilskämt.se är sannerligen dagsländan ”förwebbigad” – en digital öken som ett par dagar varje år omvandlas till en bubblande oas i bus.

För 5:e året i rad samlar Aprilskämt.se mediernas och webbens bästa aprilskämt, och vid första aprils slut koras Årets Bästa Aprilskämt. Aprilskämt.se är en ideell verksamhet som drivs av entusiasten Rickard Eriksson.