Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trädgårdsmässan igång

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Nu är alla trädgårdsfixares favoritmässa tillbaka igen, Trädgårds mässan i Älvsjö. Det finns allt möjligt mellan himmel och jord. Skolor tävlar i den roliga Holk-SM. Nya produkter visas upp. Växter och frön finns i mängder att välja och vraka mellan. Det finns en hel rad med seminarier för den vetgirige och utställningar att inspireras av. Barnens Trädgård är en bra lekfull avdelning för barnen. Kolonilottsrörelsens historia visas upp, de firar 90 år sen grundandet. För att slippa springa och leta runt bland alla montrar och utställningar rekommenderas att kolla på kartan.

Trädgårdsmässan är en av de populäraste för folk med intresse för odling, trädgårdarbete eller hemmafixare. Som vanligt är det ganska stort och rymligt på en sån här mässa med mängder av erbjudanden och utställningar.Man får räkna med en rejäl promenad för att gå runt den stora utställningshallen. Med hjälp av kartan så kan man planera besöket lite mer, och slippa mycket spring i onödan. I helgen blir det också mycket folk så det kan bli lite trångt ibland att ta sig fram.

Det finns många inspirerande seminarier och fina exempel på både trädgård och odling. Kolonilottsrörelsen firar 90 år och har såklart en egen utställning med kolonilotthistoria. För vetgiriga finns det berättare om deras historia från Skansen i Stockholm. Man kan följa en lite tipspromenad där man får lära sig lite om kolonilotternas utveckling från 1920 talet till nutid och även framtidens kolonilott ideér.
Det finns en hel sektion med många fina men samtidigt väldigt olika idéträdgårdar.
Årets vinnande idéträdgård blev ”gro forms” som återanvänder saker och satsar på kvalitstillverkning av nya redskap där prylarna ska kunna användas många år framöver. De har till exempel liar i riktigt rejäla träskaft och några flyttbara odlingskorgar av ståltrådsstaket. Måste nog ses för att förstå, men de är påhittiga och värdiga vinnare.

En trevlig sak är Barnens trädgård där barnen faktiskt får leka och kan lära sig lite om växter och de får prova så sina egna frön att ta hem.Så kan de lära sig på ett lekfullt sätt, det finns även ett sagorum för de som vill ta det lite lugnt.
Glöm inte att kolla in tävlingen där skolor tävlar i den roliga Holk-SM. Den finns utställd nära entrégången.

Det visas massor av produkter som man kan använda i trädgårdar som olika typer av maskiner, växter och material.Det finns allt från krukor,spadar, slangar, odlingslådor till växthus och olika material att anlägga sin fina trädgård med .Exempelsvis med olika typer av stenbeläggning.

En världsnyhet är till exempel Stigas nya batteridrivna åkgräsklippare Park Mirage som är otroligt tystlåten. Man har svårt att höra motorn när den kör. Nu kan man klippa gräsmattan utan att störa grannarna eller väcka barnen som sover middag. Skönt slippa hörselskydd också. Den är midjestyrd så bakhjulen följer precis efter framhjulen och gör det väldigt smidigt att klippa runt hörn och kanter.

Bland de populäraste produkterna ligger alla fröpåsar ,växter och böcker om odling och trädgårdsskötsel. Det finns massor av utställare med både tidningar och trädgårdsböcker. För de som gillar trädgårdar finns nog nästan allt man kan önska sig här och även saker man knappt visste att det fanns. Sen kanske man hittar saker som man inte visste att man behövde.