Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jean Michel Jarre åter till Stockholm

Jean Michel Jarre Foto: Live Nation

Jean Michael Jarre kommer till Stockholm och Hovet för en konsert i höst.

Jean Michel Jarres första internationella erkännande kom med albumet ”Oxygene” som släpptes 1977. Albumet såldes i över 18 miljoner exemplar världen över och banade vägen för den extraordinära karriär han har idag.

Som den musikaliska pionjär han är har Jarre hjälpt att forma den elektroniska musiken som konstform. Baserat på ljud snarare än noter har han sprängt gränserna för vad som ansetts vara musik. Efter att ha studerat vokala harmonier vid Conservatoire de Paris inspirerades han att återuppfinna musiken och dess kärna. Detta ledde till en svit av världsberömda album så som ”Oxygene”, ”Equinoxe”, ”Magnetic Fields” och ”Waiting for Cousteau”. Med 80 miljoner album sålda till dags dato är Jarre en av vår tids största kompositörer och artister.

Efter att ha revolutionerat musiken följde Jarre upp detta med att även bryta upp normen för vad en konsert är eller ska vara. Genom att ta sin utrustning och musik utomhus, ofta till udda och berömda platser, smälte han samman musiken med omgivningen och skapade något som aldrig setts eller hörts förr. När Jarre spelade på Place de la Concorde 1979 var det inför över en miljon besökare och över 100 miljoner tv-tittare, ett rekord han håller än idag. Inför millennieskiftet för elva år sedan skapade han en dramatisk show vid pyramiderna vid Giza som anses vara en av hans mest spektakulära shower hittills.

Få kan i förbigående slänga in i en konversation att de har en asteroid uppkallad efter sig, men Jean Michel Jarre kan. Den begåvade musikern kan också skryta med det bäst säljande franska albumet genom tiderna och att ha slagit sitt egna Guinness World Record för den största konserten någonsin – 3,5 miljoner människor såg honom uppträda vid Moskvas 850-årsjubileum.

2009 påbörjades planerna på hans kommande världsturné som skulle ta honom till över hundra platser världen över under två åt. Inför slutsålda hus har han spelat i Storbritannien, Norge, Finland, Holland och Polen. I höst kommer han till  Sverige.

Källa: Live nation