Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Europe och Takida åker på gemensan tältturné

Bild: LiveNation

I sommar åker inga mindre än Takida och Europe ut på en omfattande gemensam turné. Med sig har de ett stort tält för ca 4,000 personer som de varje kväll slår upp för att bjuda dig på en intim helkväll med två av Sveriges absolut största och bästa rockband. Först ut är Valhalla IP i Göteborg, därefter följer ytterligare sju datum och städer för att sen avslutas i Malmö.

Trots att det skiljer ett par decennier mellan de bådas stora genombrott så finns det många saker som Takida och Europe har gemensamt. De slog båda två igenom på bred front genom en singel som på olika sätt slog många rekord; Europe med ”The Final Countdown” 1986 och Takida med ”Curly Sue” från 2008. De representerar båda något så exklusivt som ett svenskt arena-rock band som med stora produktioner och geniala melodier byggt upp en stor och trogen fan-skara både i Sverige och internationellt.

Men framförallt består båda banden av fem män som brinner för musik och att spela rock tillsammans, och att de får göra detta inför tusen och åter tusen åskådare är något som de aldrig kommer tröttna på. Nu kan vi alltså skriva upp ytterligare en sak på Europe och Takidas gemensamma rock ’n roll-cv; Tältturné i Sverige sommaren 2011!

Takida, bandet från Ånge, släppte sitt andra album ”Bury The Lies” våren 2007. Detta album förvandlade Takida drastiskt från Norrlands älskade angelägenhet till ett av landets ledande rockband. Bandet hade redan innan det stora genombrottet spelat sig till en fan-base vilket gjorde att albumet gick rakt in på svenska albumlistans förstaplats.

Men det var först när albumets andra singel släpptes, monsterhitten ”Curly Sue”, som det hände på riktigt. Den placerade sig på Tracks-listans första plats i hela tio veckor, och låg sedan kvar på listan i över ett helt år! Båda dessa bedrifter skrev in dem i svensk musiks rekordbok. Detta gjorde också att albumet ”Bury The Lies” sålde platinum och blev en massiv långkörare på svenska albumlistan, totalt 88 veckor. Takida följde storstilat upp denna succé med albumet ”The Darker Instinct” 2009, och har nu på allvar etablerat sig som ett av Sveriges största och mest framgångsrika rockband på senare år.

Under sensommaren 2011 släpper de nu sitt fjärde och efterlängtade album ”The Burning Heart”. Första singeln kommer redan i slutet av våren. Att vi har nytt material att se fram emot gör det än mer speciellt och kul att kunna presentera Takida på denna tältruné i sommar, och detta tillsammans med självaste Europe.

Europe slog igenom och blev ett av världens största rockband efter att ha släppt albumet ”The Final Countdown” 1986. Förutom titelspåret och förstasingeln ”The Final Countdown” rymde albumet även hittar som powerballaden ”Carrie” och ”Cherokee”, tre låtar som idag är några av rockhistoriens mest klassiska. Därefter följde ytterligare ett par album och hittar som ”Superstitious” innan bandet 1992 beslutade sig för att ta ett uppehåll.

Bandmedlemmarna satsade på diverse solokarriärer men höll hela tiden kontakten och suget att spela tillsammans vid liv. 2004 var comebacken ett faktum i och med deras sjätte album ”Start from the Dark”, och 2009 kom det senaste och åttonde albumet ”Last Look at Eden”.

Joey Tempest sammanfattar karriären hittills och ser fram emot det som komma skall:

”Triumferande ögonblick! Personliga tragedier! En musikvärld som ständigt förändras. Europe-fans som aldrig ger upp och som håller oss i det jobb vi älskar… Det är ju trots allt bara rock n roll”, säger Joey Tempest.

Vi ses i sommar, i ett tält nära dig!

Källa: Live Nation