Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nationaldagsfirandet i Stockholm

Foto: Kulturförvaltningen

Med en stor nationaldagskör på Slottsbacken, en båtsymfoni som ljuder från Strömkajen ända till Stadsgårdskajen och med massor av scener runtom i staden, går årets nationaldagsfirande i Stockholm i musikens tecken. Idag släpps hela programmet.

– Nationaldagen är en dag då hela Stockholm lever upp. Det är extra roligt att se att firandet sträcker sig också utanför tullarna och att så många av våra stadsdelar har satt ihop ett gediget program denna dag. Höjdpunkten är då Stockholms stad välkomnar alla nya medborgare i Stadshuset.  Det är en viktig och uppskattad ceremoni som vi upprepar varje år, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt.

Är man intresserad av lite kunglig glans kan man besöka Kungliga slottet och Öppet slott. Klockan 10.00 inviger H.K.H. Kronprinsessan Victoria och H.K.H. Prins Daniel och här väntar ett gediget program fyllt av visningar, uppträdanden och musik. Framåt dagen öppnar Liljevalchs sin vernissage Drömrummet – Om samlandes passion, Kulturhuset anordnar livemusik och stand up med bl.a. Magnus Betnér, Stockholms stadsmuseum bjuder på en färgstark mix av svensk och somalisk kultur, för att nämna några programpunkter.

Klockan 15.00 välkomnas alla nya medborgare med en traditionsenlig medborgarceremoni i Stockholms stadshus.

Klockan 17.00 ska alla körälskare bege sig mot Slottsbacken. Då står nämligen riksförbundsdirigenten Gary Graden och nationaldagskören beredda med vackra sommar- och kärlekssånger. Välkommen att själv ta ton när det är dags att sjunga nationalsången! Därifrån är det sedan inte långt till Strömkajen och Stockholm Harbour Symphony. Spetsa öronen, för här är det båtarnas tutor som står för tonerna.

Från klockan 12 till 21 bjuder Make Musik STHLM:s två utomhusscener på Medborgarplatsen och Norrmalmstorg på livemusik. Ännu mer musik hittar man på något av de fyrtiotal ställen som huserar Make Musik STHLM-artister denna dag – till exempel Café String på Södermalm.

Medan innerstaden sjuder av firande bjuder även flera av Stockholms stadsdelar i city och ytterstad upp till dans. I totalt åtta stadsdelar, från vackra Farsta Gård i söder till lummiga Hässelby slottspark i väst, serveras ett program späckat med sång, musik, teater och aktiviteter för hela familjen

Se hela programmet och pressbilder på www.6juni.stockholm.se

Källa: Kulturförvaltningen Stockholms stad