Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trikinkontroll viktig för att få sälja vildsvinskött

Foto: Wikimedia

Vildsvin kan vara bärare av trikiner och kött ska provtas och besiktigas på särskilda anläggningar. För att underlätta försäljning föreslår Livsmedelsverket att jägare ska kunna leverera små mängder vildsvinskött direkt till privatpersoner eller lokala butiker och restauranger – under förutsättningen att det blir lika säkert som dagens trikinkontroll.

I den rapport som idag lämnas till regeringen föreslår Livsmedelsverket vilka regler som bör gälla för att en jägare ska få leverera vildsvinskött direkt till konsument eller till lokala butiker och restauranger.

– Trikinos hos människa är en allvarlig sjukdom. Vi vill att trikinkontrollen ska vara lika säker som med dagens system, ifall jägarna levererar små mängder, säger veterinär Krister Scherling.

Några av förslagen:

  • Jägaren ska ha en särskild utbildning bland annat om trikinos.
  • Jägaren ska ha tillstånd från Livsmedelsverket.
  • Tillståndet gäller högst 50 oavhudade vildsvinskroppar och två hela eller fyra halva avhudade kroppar per år.
  • Jägaren ska märka varje enskild kropp, provta köttet och skicka provet till ett ackrediterat laboratorium.
  • Jägaren ska meddela Livsmedelsverket om varje planerad leverans.
  • Vid leverans ska mottagaren få en kopia av analysprotokollet från laboratoriet.
  • Livsmedelsverket ska utföra kontroll av jägarens hantering.

 

Idag gäller att köttet ska besiktas och provtas i en så kallad vilthanteringsanläggning, det vill säga en slaktanläggning godkänd av Livsmedelsverket för att slakta vilda djur. Det finns inget krav på besiktning och provtagning av kött som enbart ska användas i jägarens eget hushåll.

Källa: Livsmedelsverket